Παπαευαγγέλου: Σταθεροποίηση της πανδημίας στην Αττική, αλλά υπάρχει μία εξαίρεση

Στο πώς η κακοκαιρία “Μήδεια” επηρέασε και τα δεδομένα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα ανέλυσε η καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου. Όπως σημείωσε η καθηγήτρια: “Η εβδομάδα που πέρασε ήταν αρκετά δύσκολη για πολλούς συμπολίτες μας που είχαν να παλέψουν με την πρωτοφανή κακοκαιρία και τις επιπτώσεις της. Η επιδημιολογική εικόνα της εβδομάδας βασίζεται στα πιο σκληρά δεδομένα, δηλαδή στον αριθμό νέων εισαγωγών σε απλές κλίνες Covid αλλά και στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών. Κι αυτό γιατί ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που διαγνώστηκαν είναι ίσως χαμηλότερος λόγω της σημαντικής μείωσης του συνολικού αριθμού των τεστ που διενεργήθηκαν τις προηγούμενες μέρες λόγω της κακοκαιρίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί λίγο ο μέσος όρος θετικότητας στο 3% αφού λιγότεροι ασυμπτωματικοί πολίτες πήγαν να κάνουν το τεστ αυτήν την εβδομάδα”.

Η κυρία Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στη σταθεροποίηση της πανδημίας στην Αττική σημειώνοντας ωστόσο ότι εξαίρεση αποτελεί η περιοχή των νήσων “όπου παρατηρήθηκε μία εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων στη Σαλαμίνα και την Τροιζηνία. Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό στην Αττική με περισσότερα από 5.500 ενεργά ενεργά κρούσματα, δηλαδή περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς σήμερα ζουν στην Αττική. Το rt μειώθηκε κάτω από το 1. Σταθεροποίηση παρατηρείται και στην Αχαΐα με υψηλό αριθμό νοσηλευόμενων ασθενών. Στη Θεσσαλονίκη έχουμε μια σταθεροποίηση με περισσότερα από 1.200 ενεργά κρούσματα”. Αναφέρθηκε παράλληλα στην περιοχή του Δήμου Ευόσμου όπου υπάρχει ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης της Ν. Αφρικής, που όπως σημείωσε επηρεάζει ην αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε αντίθεση με τη βρετανική μετάλλαξη. “Εκτός από αυστηρό lockdown στην περιοχή αυτή συστήνουμε εκτεταμένο testing την έγκαιρη ιχνηλάτηση των φορέων”.

Παράλληλα τόνισε ότι ανησυχεί τους επιστήμονες η συνεχιζόμενη διασπορά σε εργασιακούς χώρους, τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα και υπενθύμισε την καθολική και ορθή χρήση μάσκας. “Συνεπώς όσο δεν μειώνεται η διασπορά στους εργασιακούς χώρους δημιουργείται φαύλος κύκλος μεταξύ δουλειάς και σπιτιού με διασπορά στο οικογενειακό περιβάλλον. άρα αν κολλήσουμε από συνάδελφο μπορούμε να το μεταφέρουμε σπίτι μας. Όχι εφησυχασμός αλλά αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε όλους τους εργασιακούς χώρους. Το σημαντικότερο όπλο που έχουμε είναι η καθολική χρήση της μάσκας”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ