Κρυμμένα μυστικά στα καμαρίνια – “Καταιγίδα” αποκαλύψεων και νέα πρόσωπα στο προσκήνιο

Των Κ. Μανταγάρη, Α. Κανδύλη

Πολύ γνωστούς ηθοποιούς και σκηνοθέτες, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς και έχουν γνωρίσει τεράστια επιτυχία στον χώρο του θεάτρου και της τηλεόρασης, αφορούν οι νέες υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης που αναμένεται να αποκαλυφθούν τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Realnews, οι καταγγελίες στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών δεν έχουν τέλος, με τους εκπροσώπους του να δηλώνουν συγκλονισμένοι από τις φρικώδεις λεπτομέρειες που περιλαμβάνονται στις μαρτυρίες των θυμάτων.

Oπως αναφέρει στην «R» εκπρόσωπος του ΣΕΗ, ο όγκος των καταγγελιών είναι τόσο μεγάλος, που εκτιμάται ότι θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα έως και τριών μηνών ούτως ώστε να ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία. Αυτή προϋποθέτει την προσεκτική εξέταση του κάθε φακέλου, την κλήση των καταγγελλομένων σε απολογία και τη λήψη μιας τελικής απόφασης για την αποπομπή τους ή όχι από το σωματείο. Οι περισσότερες καταγγελίες έχουν παρόμοιο μοτίβο. Από τη μία νεαρά πρόσωπα που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον χώρο του θεάματος και από την άλλη πολύ γνωστοί και ισχυροί παράγοντες, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τη θέση τους, τη φήμη και την ισχύ τους προκειμένου να ικανοποιούν τις ορέξεις τους. Το κύμα των αποκαλύψεων έχει παρακινήσει και άλλους ανθρώπους να μιλήσουν ανοιχτά για όσα έχουν βιώσει κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους. Πρόκειται για επαγγελματίες του χώρου, εγνωσμένης αξίας και με ζηλευτή σταδιοδρομία, οι οποίοι κατάφεραν να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στις παρενοχλητικές συμπεριφορές.

«Θα μπορούσα να γράψω βιβλίο»

Ο διάσημος πρωταγωνιστής Στράτος Τζώρτζογλου δηλώνει στην «R» πως θα μπορούσε να γράψει βιβλίο με τις παρενοχλήσεις που έχει δεχθεί. Λίγο πριν μπει στο ριάλιτι «Φάρμα», του ΑΝΤ1, προχωρά σε μια προσωπική αποκάλυψη, τονίζοντας πως «είναι καιρός να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα, έτσι ώστε, όταν τελειώσει ο κορωνοϊός, να υπάρξει μια υγιέστερη κατάσταση, όχι μόνο στον δικό μας χώρο, αλλά και σε όλους τους εργασιακούς χώρους».

«Θυμάμαι τον εαυτό μου να δέχεται σεξουαλικές παρενοχλήσεις στα 14. Ο πατέρας μου μού έλεγε “πρόσεχε”, γιατί έρχονταν κάποιοι περίεργοι κύριοι στα τραπεζάκια που εγώ σέρβιρα με κοντά παντελονάκια τότε, σε ένα μαγαζί στον Πειραιά, οπότε ήμουν πάντα ενήμερος για τις παρεκκλίσεις των ανθρώπων», λέει ο Στρ. Τζώρτζογλου. «Στον δικό μας χώρο είναι κοινό μυστικό. Δεν έχεις παρά να κοιτάξεις το βιογραφικό ενός ανθρώπου για να καταλάβεις από τι μπορεί να έχει περάσει», προσθέτει, ενώ αποκαλύπτει και μια δική του εμπειρία. «Αν μιλήσουμε συγκεκριμένα για εμένα, θα ήθελα να γράψω ένα βιβλίο με τις παρενοχλήσεις που έχω δεχθεί, που δεν είναι απλώς ένα και δύο περιστατικά. Μου έγινε σεξουαλική παρενόχληση από σκηνοθέτη, τον οποίο πλήρωνα εγώ, ήμουν ο παραγωγός, και ο άνθρωπος δεν μπορούσε να κρατηθεί από την επιθυμία του, με αποτέλεσμα να δυσχεράνει την εργασιακή μας σχέση. Ευτυχώς βγήκα από πολύ μεγάλους σκηνοθέτες, τον Κάρολο Κουν, τον Μίνω Βολονάκη, τον Ζυλ Ντασέν, τον Σπύρο Ευαγγελάτο και τη Ρούλα Πατεράκη στο θέατρο και στον κινηματογράφο έκανα ταινίες με τον Παντελή Βούλγαρη, τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο, τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Μιχάλη Κακογιάννη, μάθαινα δίπλα τους τη λέξη “ήθος” και έχτιζα τον ηθοποιό που ήθελα να φτιάξω. Κι εμείς οι άνθρωποι του θεάτρου οφείλουμε όχι μόνο να τα εκφράζουμε αυτά πάνω στη σκηνή, αλλά και να τα τηρούμε», καταλήγει ο γνωστός ηθοποιός

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ