Εξαδάκτυλος στον Realfm 97,8: Απολύτως επιβεβλημένο το lockdown για να προλάβουμε ένα τρίτο κύμα

“Τα επιτυχημένα μέτρα μπορεί κανείς εκ των υστέρων να τα χαρακτηρίζει υπερβολικά και όσα δεν πέτυχαν τον σκοπό τους εκ των υστέρων μπορεί να λέει ότι είχα έπρεπε να είχα δράσει νωρίτερα. Αυτό το είδαμε δύο φορές στη χώρα μας, την Άνοιξη του 2020 και το Φθινόπωρο του 2020. Πιστεύουμε ότι ήταν απολύτως επιβεβλημένο το lockdown για να προλάβουμε ένα τρίτο κύμα με έναν ιό, ο οποίος έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτή που δρούσε ο ιός με τον οποίο ταλαιπωρούμαστε όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Μιλώ για την βρετανική μετάλλαξη” δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Τρέχει πιο γρήγορα η βρετανική μετάλλαξη, οι εκτιμήσεις είναι 30% έως 60%. Μπορεί να είναι 40% ή 50%, η πραγματικότητα είναι ότι ο παλιός ιός ήταν επίσης γρήγορος, ήταν ένας ιός που ένας τον μετέδιδε σε τρεις ή τέσσερις ανθρώπους, τη στιγμή που ο ιός της γρίπης ο ένας μεταδίδει σε ακόμη έναν. Οι 10 γριπιασμένοι παράγουν 11, ο ένας με κλασικό COVID παράγει άλλους τρεις ή τέσσερις, ο ένας με την μετάλλαξη μπορεί να παράγει άλλους τέσσερις ή πέντε ή έξι” περιέγραψε.

“Το μεγάλο πρόβλημα θα είναι να βρεθούμε στην κατάσταση που βρεθήκαμε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, όταν οριακά ανταποκρίθηκε το σύστημα υγείας με πολύ μεγάλες ανθρώπινες απώλειες και με περίπου 80 -85 ημέρες για να έχουμε κάποια αποτελέσματα. Το πρώτο lockdown διήρκεσε 42 ημέρες για να έχουμε μια αντιστοιχία των αριθμών και είναι χαρακτηριστικό ότι όταν δρούμε έγκαιρα, έχουμε ταχύτερα αποτελέσματα και λιγότερες απώλειες και οικονομικές και ανθρώπινες” συμπλήρωσε.

“Είναι βέβαιο ότι ο χρόνος που θα χρειαστεί με την απόφαση που ισχύει από αύριο είναι μικρότερος από τον χρόνο με μια απόφαση που θα λαμβάναμε 10 ή 20 ημέρες αργότερα. Η πραγματικότητα είναι ότι έτσι θα αξιοποιηθεί αυτό το χρονικό διάστημα, εμβολιάζοντας όσο περισσότερους ανθρώπους μπορούμε μέσα στον Μάρτιο, γιατί τον Μάρτιο περιμένουμε αυξημένες παραδόσεις εμβολίων, οι οποίες θα χορηγηθούν γρήγορα. Ο καιρός από τα τέλη Μαρτίου θα είναι σύμμαχός μας. Άρα έχουμε δύο στοιχεία, τα οποία αν τα εκμεταλλευτούμε θα μπούμε σε μια κανονικότητα ταχύτερα από ότι αν τώρα καθυστερούσαμε και παίρναμε την απόφααση αργότερα όταν θα ήταν πιο ώριμη η κοινωνία, αλλά τα αποτελέσματα της θα ήταν πιο αργά και υποδεέστερα σε κάθε περίπτωση” ξεκαθάρισε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ