Αναδρομικά συνταξιούχων: Πότε θα αποφασίσει το ΣτΕ

Της Άννας Κανδύλη

Στις 14 Ιανουαρίου στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στις 15 Ιανουαρίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, συζητούνται τα αναδρομικά των συνταξιούχων από τις περικοπές που έγιναν μέχρι και το περασμένο έτος στις συντάξεις τους.

Ειδικότερα, στο IV (Δ΄) Τμήμα Ελεγκτικού όπου εκκρεμούν προς εκδίκαση περίπου 70.000 ομαδικές αιτήσεις (1.700 δικογραφίες) πολιτικών συνταξιούχων του Δημοσίου τομέα η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

Στις παραπάνω ομαδικές αιτήσεις θα πρέπει να προστεθούν ένας ανάλογος αριθμός εκκρεμών αγωγών των ενστόλων όλων των Σωμάτων.

Τη συγκεκριμένη ημέρα θα συζητηθούν τέσσερεις υποθέσεις συνταξιούχων υπό τη μορφή της πιλοτικής δίκης, σύμφωνα με το νόμο 4700/2020.

Οι αιτούντες που στρέφονται κατά του ΕΦΚΑ και του Δημοσίου υποστηρίζουν ότι οι περικοπές που έγιναν στις συντάξεις τους τόσο πριν όσο και μετά την εφαρμογή του «νόμου Κατρούγκαλου» (νόμος 4387/2016), δηλαδή και με τον μεταγενέστερο ασφαλιστικό «νόμο Βρούτση» (νόμος 4093/2012), είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Οι διεκδικήσεις τους ,κατά περίπτωση και κατηγορία, αφορούν την χρονική περίοδο 2011 έως 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, το IV Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, λόγω μείζονος σημασίας του θέματος αναμένεται να το παραπέμψει προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Στο ΣτΕ

Όσον αφορά στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου θα συζητηθεί ένας μεγάλος αριθμό αιτήσεων ακυρώσεως συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα.

Ειδικότερα, στο Ανώτατο Δικαστήριο έχουν προσφύγει συνδικαλιστικοί φορείς, διεκδικώντας αναδρομικά τις περικοπές των συντάξεών τους για ένα 11μήνο (από 11.06.2015 και μέχρι τη δημοσίευση του νόμου Κατρούγκαλου), όπως και την επιστροφή των δώρων-επιδομάτων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις τους.Υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η απόφαση Φ.11321/35005/1528/14.10.2020 του υπουργού Εργασίας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, όπως προκύπτουν από επιστροφές μειώσεων των συντάξεων τους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ