Μητροπολίτης Ιερόθεος: Ο πρώτος ιεράρχης στην Ελλάδα που έκανε το εμβόλιο -Δεν έχω καμία παρενέργεια

Ο πρώτος ιεράρχης στην Ελλάδα που εμβολιάστηκε κατά του κορονοϊού είναι ο μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, Ιερόθεος, ο ο οποίος μίλησε στην πρωινή εκπομπή του Mega για την εμπειρία του και τις σκέψεις του, επισημαίνοντας ότι δεν έχει καμία παρενέργεια.

«Δεν επελέγην εντελώς τυχαία, διότι πρώτον ασχολούμαι με τα θέματα αυτά, και από πλευράς γενετικής και από πλευράς μοριακής βιολογίας και από πλευράς βιοηθικής. Έχω γράψει ένα βιβλίο σχετικό με το θέμα αυτό, έχω διδάξει σε ξένα Πανεπιστήμια, επομένως, γύρω από το θέμα της μοριακής βιολογίας και της γενετικής μηχανικής έχω ασχοληθεί επανειλημμένως. Δεύτερον, το πρώτο κύμα της πανδημίας τον Απρίλιο, είχα οριστεί από την Εκκλησία της Ελλάδος ως ο μόνος εκπρόσωπος για να αντιμετωπίσω το πρόβλημα αυτό. Άρα το γνώριζα, Διαβάζω όλα τα σχετικά, διαβάζω όλα τα δημοσιεύματα που δημοσιεύθηκαν από επιστήμονες άρα είχα καταλήξει ότι αυτό το εμβόλιο είναι μια λύτρωση, είναι μια προσπάθεια ελευθερίας, να μας ελευθερώσει από όλη αυτήν την καταιγίδα της πανδημίας… Επειδή δεν μπορούσε, λοιπόν, ο Αρχιεπίσκοπος να πάει, που ήδη πέρασε από αυτήν την ασθένεια και είχε δημιουργήσει αντισώματα, εφόσον εγώ είχα εκπεφρασμένη άποψη, μου είπε αν ήθελα να πήγαινα στη σειρά του. Έτσι πήγα πρώτος. Πήγα εντελώς ανενδοίαστα», υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου.

«Μπορεί να υπάρχουν μερικές επιπτώσεις, συνέπειες, παρενέργειες, όπως σε όλα τα εμβόλια. Δεν είχα καμία παρενέργεια εγώ. Πήγα στην Αθήνα, έκανα ταξίδι 2,5 ώρες, στη συνέχεια με μέτρησαν αν έχω πυρετό, εκείνη την ώρα δεν αισθάνθηκα ούτε το παραμικρό τσίμπημα, ούτε το βράδυ. Το πρωί κάποια ένδειξη ότι κάτι είχε γίνει, αλλά κι αυτό πέρασε πολύ γρήγορα. Από τότε μέχρι σήμερα, από την προηγούμενη Κυριακή μέχρι σήμερα Σάββατο, δεν είχα καμία απολύτως παρενέργεια, Αλλά και να είχα, σε όλα τα φάρμακα υπάρχουν παρενέργειες», πρόσθεσε.

«Δεν έχω σπουδάσει το αντικείμενο αυτό, αλλά ερασιτεχνικώς έχω διαβάσει, δεν είμαι γιατρός. Επειδή ασχολούμαι με τα θέματα αυτά η ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με έχει ανακηρύξει επίτιμο διδάκτορά της αν και δεν είμαι γιατρός. Για το τι θα γίνει στην ιεραρχία, δεν έχω σαφή γνώση. Αλλά θεωρώ ότι μέσα στην Εκκλησία γίνεται αυτό που υπάρχει και στην κοινωνία… Με πήραν πολλοί δημοσιογράφοι. Πολλοί κληρικοί και χριστιανοί μου τηλεφωνούν και από το εξωτερικό υπάρχουν αρχιερείς που μου τηλεφώνησαν γιατί απ’ ό,τι καταλαβαίνω, την περασμένη Κυριακή ήταν η πρώτη φορά που άρχισαν να εμβολιάζονται στην Ευρώπη και στις άλλες χώρες δεν νομίζω να εμβολιάστηκαν ιεράρχες, άρα πρέπει να είμαι ο πρώτος ιεράρχης όχι μόνο από την Εκκλησία της Ελλάδας αλλά και από την Ευρώπη, ίσως και από άλλες χώρες ο πρώτος που εμβολιάστηκε. Τους λέω άφοβα να προχωρήσουν στον εμβολιασμό», ανέφερε ο κ. Ιερόθεος. «Επιτέλους πρέπει να απελευθερωθούμε από την κάθε απειλή και τον φόβο που μας κυριαρχεί… Να απαλλαγούμε από κάθε δεισιδαιμονία γιατί αυτό που υπάρχει στη σημερινή εποχή και στο θέμα αυτό υπάρχει μια δεισιδαιμονία, ότι κάποιες αόρατες και υπερφυσικές και μυστηριώδεις δυνάμεις διευθύνουν τον κόσμο και μας επηρεάζουν… Από αυτά πρέπει να απελευθερωθούμε. Αυτό το κάνει και η πραγματική επιστήμη και κυρίως η ορθόδοξη θεολογία… Μακάρι όλοι οι άνθρωποι να απαλλαγούν από τέτοιους φόβους και από τέτοιες δεισιδαιμονίες που μας παραπέμπουν στον μεσαίωνα. Τα εμβόλια αυτά άρχισαν να δοκιμάζονται από τη δεκαετία του ’90. Δεν είναι πρόσφατο… Εγώ ενθουσιάζομαι και αισθάνομαι χαρά όταν άρχισαν να εμφανίζονται τα εμβόλια και στην Αμερική παρουσιάστηκαν 100 χιλιάδες εθελοντές στη διαδικασία της κλινικής δοκιμασίας», τόνισε ο σεβασμιώτατος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ