Κακοκαιρία: Χιονίζει στα ορεινά – Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα

Κύμα κακοκαιρίας επηρεάζει πολλές περιοχές της χώρας από τα ξημερώματα της Κυριακής, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες, αλλά και τις χιονοπτώσεις στα ορεινά. Ήδη, χιονίζει στα ορεινά της Περιφερειακής Ενότητας των Τρικάλων και σε υψόμετρο πάνω από 1000 μέτρα.

Μέχρι τώρα, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, Χρήστο Μιχαλάκη, δεν έχουν προκληθεί προβλήματα στο οδικό δίκτυο το οποίο είναι ανοικτό, ενώ στην όλη προσπάθεια συνδράμουν 8 μηχανήματα της Π.Ε. Τρικάλων.

Έντονα ήταν τα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Κέρκυρα, καθώς δυνατοί άνεμοι έσπασαν κλαδιά από δέντρα προκαλώντας προβλήματα στο οδικό δίκτυο, ενώ ένα δέντρο ξεριζώθηκε στην περιοχή Κανόνι, της πόλης, προκαλώντας υλικές ζημιές στα μπαλκόνια των σπιτιών.

Η πυροσβεστική κλήθηκε, από νωρίς το πρωί για αρκετές κοπές δέντρων και απομάκρυνση μεγάλων κλαδιών από περιοχές της πόλης, αλλά και σε περιφερειακούς δρόμους του νησιού, ενώ απαγορευτικό απόπλου εκδόθηκε το πρωί από το Λιμεναρχείο Κέρκυρας προς Ηγουμενίτσα, Λευκίμμη και Παξούς, για τα πλοία ανοιχτού τύπου.

Πού σημειώθηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Βροχές αλλά και καταιγίδες σημειώθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας έως το απόγευμα της Κυριακής. Τα ισχυρότερα φαινόμενα εκδηλώθηκαν στα δυτικά και νότια. Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνονται οι 8 σταθμοί του δικτύου αυτομάτων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής. Όπως προκύπτει από αυτόν, το μεγαλύτερο ύψος βροχής καταγράφηκε στα Θεοδώριανα Άρτας και ήταν ίσο με 90 χιλιοστά.

Παράλληλα, θυελλώδεις νότιοι άνεμοι με ριπές που ξεπέρασαν τα 100 χλμ/ώρα επικράτησαν στις νησιωτικές αλλά και στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές. Όπως προκύπτει από τον πίνακα που ακολουθεί, η ισχυρότερη ριπή καταγράφηκε στην Πάρνηθα και ήταν ίση με 111 χλμ/ώρα.

Οι κεραυνοί που κατέγραψε το σύστημα “ΖΕΥΣ”

Στην εικόνα του meteo.gr παρουσιάζονται οι κορυφές των νεφών το πρωί της Κυριακής 27/12 όπως τις είδε ο μετεωρολογικός δορυφόρος Meteosat-11 καθώς και οι κεραυνοί που κατέγραψε την ίδια ώρα το σύστημα «ΖΕΥΣ».

Τα έντονα φαινόμενα προς το τέλος του 24ωρου θα περιοριστούν στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο και στα δυτικά, όπου και Θα παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένηση έως το πρωί της Δευτέρας 28/12.

Στο σχετικό χάρτη φαίνεται η βροχόπτωση που αναμένεται έως το βράδυ της Κυριακής 27/12 καθώς και οι περιοχές όπου αναμένονται ισχυρά φαινόμενα.

Σύμφωνα με το meteo.gr, οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις έως 8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία λόγω των νοτίων ανέμων θα παραμείνει σε σχετικά υψηλά για την εποχή επίπεδα. Λόγω των δυσμενών συνθηκών που θα επικρατούν στο οδικό δίκτυο, σας προτρέπουμε να συμβουλεύεστε την υπηρεσία μας «ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ» για το σχεδιασμό των οδικών σας μετακινήσεων. Στο χάρτη που ακολουθεί και παρουσιάζει τις συνθήκες που αναμένονται το απόγευμα της Κυριακής 27/12, με μπλε αποχρώσεις φαίνονται οι περιοχές όπου αναμένονται ισχυρές βροχοπτώσεις ή καταιγίδες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ