Ζακυνθινός: Γιατί αποχώρησα από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων – ΒΙΝΤΕΟ

O καθηγητής πνευμονολογίας, Σπύρος Ζακυνθινός μίλησε στο Open για τους λόγους που τον οδήγησαν στην αποχώρησή του από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, τονίζοντας ωστόσο ότι ο ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας δεν κρύβουν στοιχεία.

«Υπήρχαν καταστάσεις στην επιτροπή που εμένα τουλάχιστον δεν μου άρεσαν και που κατάλαβα ότι υπάρχει μια επίδραση εκ των… έξω στις αποφάσεις. Για παράδειγμα όταν η επιτροπή λέει ότι χρειάζεται να κάνουμε τεστ σε 1 εκατ. πληθυσμό και η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας λέει ότι έχουμε μόνο 1.000 τεστ, τότε η επιτροπή θα πάρει αποφάσεις με βάση τα 1.000 τεστ», ανέφερε ο κ. Ζακυνθινός.

Και πρόσθεσε: «Θα μπορούσαμε να έχουμε προλάβει το δεύτερο lockdown. Υπήρχε ένας εφησυχασμός και όχι επαρκής προετοιμασία. Το lockdown είναι μια πράξη απελπισίας».

«Ο ιός κάπως μπήκε στη χώρα. Κάποιοι τον έφεραν. Αυτή που τον φέρανε ήταν κατά κύριο λόγο οι τουρίστες και οι εργάτες γης και όσοι μπήκαν στη χώρα χωρίς έλεγχο. Έπρεπε να γίνεται σε όλους τεστ και επανειλημμένα. Είναι λάθος και της επιτροπής που το δέχθηκε αυτό και της κυβέρνησης που δεν φρόντισε να προμηθευτούμε εκατομμύρια τεστ. Προφανώς αδράνησαν όλοι σε αυτό» ανέφερε.

Ο καθηγητής τόνισε ωστόσο ότι ο ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας δεν κρύβουν στοιχεία. «Δεν πιστεύω ότι το υπουργείο και ο ΕΟΔΥ τα κρύβουν. Δεν πιστεύω ότι έχουν “διπλά βιβλία” εκ του πονηρού, αλλά μπορούν να κάνουν κι άλλα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζακυνθινός.

Όσον αφορά στα περί εργαλειοποίησης των επιστημόνων από την κυβέρνηση, ο κ. Ζακυνθινός ανέφερε ότι «έχω ακούσει από επιστήμονες ότι πράγματι μερικές φορές τους έχει εμφανώς παρακάμψει».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ