• Βίντεο από τον Χορτιάτη

  1:45 μμ, Κυριακή 02 Σεπ 2012 1:45 μμ, Κυριακή 02 Σεπ 2012

  Κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 68 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη και την απόδοση τιμής στους 149 νεκρούς κατοίκους του χωριού, που έπεσαν θύματα της ναζιστικής βίας, στις 2 Σεπτεμβρίου του 1944.

  Το πρωί εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στον Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου και ακολούθησε, στον χώρο του μνημείου, εισήγηση με ομιλητή τον δημοσιογράφο - συγγραφέα Στέλιο Κούλογλου. Δύο μαθητές ανέγνωσαν αποσπάσματα από μαρτυρίες της περιόδου και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου και την κατάθεση στεφανιών.

  Στεφάνι στη μνήμη των νεκρών κατέθεσαν εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Θόδωρος Καράογλου, βουλευτές, εκπρόσωποι των κομμάτων και της αυτοδιοίκησης και αντιπρόσωποι του δικτύου μαρτυρικών χωριών και πόλεων της περιόδου1941- 44.

  Κατά τη διάρκεια της τελετής κατάθεσης στεφάνου ακούστηκαν συνθήματα ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό, αλλά και αποδοκιμασίες από μέλη κομμάτων της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, προς τη δημοτική αρχή, την οποία είχαν καταγγείλει επειδή δεν εξαίρεσε από τη λίστα των προσκεκλημένων κομμάτων τη Χρυσή Αυγή. Στην εκδήλωση δεν παρέστησαν εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής.

  Ο δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, σε δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ μετά τη λήξη της τελετής υπογράμμισε ότι «με ενέργειες του δήμου διασφαλίστηκε το ήρεμο κλίμα και ο κόσμος έμεινε προσηλωμένος στην απόδοση τιμών και στην τέλεση του ιστορικού του καθήκοντος».

  Στις 8.30 το βράδυ, οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται στο «πέτρινο» σχολείο, με θεατρική παράσταση και προβολή ιστορικού ντοκιμαντέρ για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη, που προετοίμασαν μαθητές και καθηγητές του γυμνασίου Χορτιάτη.

  Πηγή: seleo.gr, ΑΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα