Κορονοϊός: Μπορεί το εμβόλιο της γρίπης να ενισχύσει την ανοσία;

Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα προκειμένου να καταπολεμήσει τον κορονοϊό. Αυτό δείχνει μια νέα μελέτη – που δεν έχει δημοσιευτεί πάντως ακόμη σε κάποια επιστημονική επιθεώρηση -, η οποία για πρώτη φορά δείχνει τις συνέπειες του εμβολίου της γρίπης σε μοριακό επίπεδο παρουσία του SARS-CoV-2. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία και δείχνει ότι το εμβόλιο της γρίπης προστατεύει ως και σε ποσοστό 39% από τον κορονοϊό.

Ως τώρα δεν ήταν γνωστό αν τα εμβόλια της γρίπης ή άλλων ασθενειών μπορεί να βελτιώσουν ή να επιδεινώσουν τα προγνωστικά για κάποιον που έχει προσβληθεί από Covid ή ακόμη και να συμβάλουν στο να μην προσβληθεί. Τους τελευταίους μήνες, διάφορες μελέτες έδειξαν θετικές συνέπειες από το εμβόλιο της γρίπης. Στην Ιταλία παρατηρήθηκε μικρότερη θνησιμότητα από Covid μεταξύ ηλικιωμένων ανθρώπων που είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν εμβολιαστεί. Η ομάδα που έκανε αυτή τη μελέτη διαπίστωσε ότι ανάλογη ήταν η εικόνα και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παρόλα αυτά, μένουν ορισμένες αμφιβολίες. Υπάρχει μια μελέτη σε αρχικά στάδια που δείχνει το αντίθετο αποτέλεσμα: περισσότερα κρούσματα και μεγαλύτερη θνησιμότητα μεταξύ των εμβολιασμένων. Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη, πάλι, το εμβόλιο της φυματίωσης μπορεί να παράσχει μερική προστασία από τον κορονοϊό.

Η ολλανδική μελέτη υποστηρίζει ότι το εμβόλιο της γρίπης ενισχύει την πρώτη γραμμή άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος, γνωστή ως εγγενή. Η πρώτη αυτή γραμμή ενεργοποιείται λίγο μετά την είσοδο ενός παθογόνου στοιχείου στον οργανισμό και περιλαμβάνει κύτταρα που μπορούν να ταυτοποιήσουν την απειλή και να στείλουν μήνυμα για ενισχύσεις, μεταξύ των οποίων και κύτταρα ικανά να σκοτώσουν τα κύτταρα που έχουν ήδη μολυνθεί.

Η μελέτη αυτή στηρίζεται σε δείγματα αίματος από υγιείς ανθρώπους στους οποίους πρώτα χορηγήθηκε τετραδύναμο εμβόλιο γρίπης και στη συνέχεια ο SARS-CoV-2. Όπως αποδείχθηκε, η εγγενής γραμμή άμυνας ενισχύθηκε και εκλύθηκε ένας τύπος κυτοκίνης. Παρόλο που αυτές οι πρωτεϊνες του ανοσοποιητικού συστήματος έχουν συνδεθεί με επιδείνωση ή ακόμη και θάνατο από Covid ανθρώπων σε βαρύ στάδιο της ασθένειας, στις πρώτες φάσεις της μόλυνσης βοηθούν στο να απαντήσει το ανοσοποιητικό σύστημα με πιο ισορροπημένο τρόπο.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν επίσης ότι το εμβόλιο της γρίπης επιτρέπει την καλύτερη σύνδεση της πρώτης γραμμής άμυνας με τη δεύτερη, η οποία περιλαμβάνει την παραγωγή αντισωμάτων, πρωτεϊνών δηλαδή που ανακόπτουν τον δρόμο του ιού για να μη μολύνει περαιτέρω, και κυττάρων που αναγνωρίζουν τον ιό για μήνες ή και χρόνια και τον καταστρέφουν μόλις επανεμφανίζεται.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον Μιχαήλ Νετέα από το Ιατρικό Κέντρο του Ναϊμέγκεν, ερευνά επίσης τον αριθμό κρουσμάτων σε 10.000 μέλη του ιατρικού προσωπικού, από τα οποία τα 184 μολύνθηκαν στο Κέντρο, και τα συγκρίνει με άλλα κέντρα υγείας της χώρας. Όπως αποδεικνύεται, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι κατά 39% μικρότερος σε όσους είχαν εμβολιαστεί προηγουμένως για τη γρίπη.

Οι ερευνητές προειδοποιούν για ορισμένα όρια στη μελέτη τους. Για παράδειγμα, είναι πιθανό ο κίνδυνος μόλυνσης να είναι μεγαλύτερος για κάποιους νοσηλευτές σε σχέση με κάποιους άλλους, ανεξαρτήτως από το αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι. Επιπλέον, οι άνθρωποι που εμβολιάζονται τείνουν να ανησυχούν εν γένει περισσότερο μήπως νοσήσουν από εκείνους που δεν εμβολιάζονται.

«Με βάση αυτά τα στοιχεία, και δεδομένου ότι θα χρειαστούν ακόμη μήνες για να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος για την Covid, το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο στη συγκράτηση αυτού του ιού, αλλά και στη μείωση των κρουσμάτων, ιδιαίτερα στα νοσοκομεία», καταλήγει η μελέτη.

Πηγή: El País

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ