Ζαούτης στον Realfm 97,8: Χρειάζονται 2-3 εβδομάδες για να δούμε τα αποτελέσματα των μέτρων

Στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8 μίλησε ο Θεοκλής Ζαούτης, καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ανησυχία η χώρα και ιδιαίτερα η Θεσσαλονίκη να μετατραπεί σε Μπέργκαμο, ο κ. Ζαούτης είπε πως “σίγουρα είναι κατανοητό πως υπάρχουν ανησυχίες, υπάρχει μεγάλη αύξηση, το ποσοστό θετικών από αυτούς που κάνουν το τεστ covid είναι πάρα πολύ υψηλό -είναι ένας στους τρεις που κάνουν τεστ. Είναι πάρα πολύ ανησυχητικό”. Ωστόσο, όπως τόνισε, δεν είμαστε στο ίδιο σημείο της πανδημίας που ήμασταν όταν έγινε αυτό στο Μπέργκαμο. “Υπάρχουν εξελίξεις στον τρόπο που χειρίζονται οι εντατικολόγοι τους ασθενείς, υπάρχουν κάποια φάρμακα που μειώνουν τη θνητότητα και τη νοσηρότητα” σημείωσε ο καθηγητής ενώ αναφέρθηκε και στο σύστημα λέγοντας πως “ακόμη και αν γεμίσουν τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν και μεταφορές που φέρνουν τους ασθενείς σε άλλες εντατικές μονάδες”.

Σχετικά με το “μαύρο” ρεκόρ των νεκρών της χθεσινής ημέρας, ο καθηγητής σημείωσε πως σίγουρα είναι ανησυχητικό. “Θα σας κορόιδευα αν σας έλεγα πως δεν ανησυχούμε όλοι”.

Ερωτηθείς για τα μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ και αν αυτά είναι επαρκή ο κ. Ζαούτης σημείωσε: “Νομίζω θα δούμε πως αυτά τα μέτρα θα αποδώσουνε αλλά όπως θυμόμαστε και από τις συζητήσεις που κάναμε και μαζί και με άλλους στο πρώτο κύμα, χρειάζονται δύο με τρεις εβδομάδες για να δούμε τα αποτελέσματα” ενώ ανέφερε ως παράδειγμα την Κοζάνη και την Καστοριά όπου παρατηρήθηκε σταθεροποίηση στον αριθμό κρουσμάτων έπειτα από δέκα ημέρες αφού τέθηκαν σε εφαρμογή τα μέτρα που αντιστοιχούσαν στις “κόκκινες” περιοχές.

Σε ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου για τα δημοτικά σχολεία και τι ισχύει τελικά για τα παιδιά των ηλικιών 6-12 στη μετάδοση του ιού, ο καθηγητής υποστήριξε πως υπήρξε εξέλιξη στη γνώση γύρω από τα παιδιά τονίζοντας ότι στην πορεία αυτό που έχουμε μάθει για τον κορονοϊό είναι πως “τα μικρότερα παιδιά, τα παιδιά κάτω των 12 και 10 ετών, μεταδίδουν πολύ πιο λίγο και νοσούν και αρρωσταίνουν πολύ πιο λίγο”. Όπως είπε, η απόφαση για τα σχολεία βασίστηκε σε αυτά τα δεδομένα. “Οι έφηβοι μοιάζουν με τους ενήλικες στη μετάδοση του ιού” σημείωσε.

Σχετικά με το τι έφταιξε και η Ελλάδα έφτασε να έχει τόσα κρούσματα, ο κ. Ζαούτης είπε: “Νομίζω είναι μία εικόνα που βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη, σε πάρα πολλά κράτη που προσπάθησαν να επιστρέψουν σε μια κανονικότητα” ενώ πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να έχουμε συνεχώς lockdown.

“Η ασπίδα θα είναι ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων και των επαγγελματιών υγείας” τόνισε τέλος ο καθηγητής σχετικά με το εμβόλιο. “Αν μπορούμε να μειώσουμε τον αριθμό του κόσμου που πεθαίνει και χάνεται από τον κορονοϊό ή χρειάζεται εντατική μονάδα, νομίζω αυτό θα είναι αρκετά μεγάλη ασπίδα να μας επιτρέψει να λειτουργούμε” κατέληξε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ