Γώγος: Η κατάσταση στην Ελλάδα μισοελέγχεται – Να ενταθούν τα μέτρα

Ανησυχία επικρατεί στους κόλπους των επιστημόνων εξαιτίας της διασπορά τους κορονοϊού σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, καθώς όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο Χαράλαμπος Γώγος, Παθολόγος- Λοιμωξιολόγος αποτελούν δύσκολες περιπτώσεις, γι’ αυτό και «γίνονται τεράστιες προσπάθειες να περιοριστεί το φαινόμενο εμφάνισης κρουσμάτων στα γηροκομεία με τη διενέργεια τεστ, με επικαιροποίηση οδηγιών, με απαγόρευση εισόδου κ.λ.π.

Όπως τόνισε, οι ηλικιωμένοι είναι πολύ ευαίσθητοι απέναντι στον κορονοϊό και δημιουργεί νοσηρότητα και θνησιμότητα. «Όσο μεγαλύτερη διασπορά έχουμε στην κοινότητα δηλ. αύξηση των κρουσμάτων τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για να μολυνθούν και οι ηλικιωμένοι. Είναι συγκοινωνούντα δοχεία, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι χρειάζεται να ενταθούν τα μέτρα, να είναι πιο αυστηρά και να γίνονται περισσότεροι έλεγχοι.

Σημείωσε ότι τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και η επιστημονική επιτροπή «είναι ανάλογα με τα επίπεδα κινδύνου και όταν χρειάζεται αναβαθμίζονται και κλιμακώνονται. Η προσπάθειά μας είναι μέσα από αυτά τα μέτρα να συνεχίσει να λειτουργεί η κοινωνία και η οικονομία. Σε κάθε περίπτωση αυτός ο ιός είναι περίεργος, είναι δυνατόν να γίνουν πράγματα που δεν περιμένουμε, να έχουμε μια μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και οποιοδήποτε μέτρο είναι στο τραπέζι. Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε με αυτά, δηλ. με περιορισμό μετακινήσεων τις νυχτερινές ώρες, συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, συγκεκριμένο αριθμό σε συγκεντρώσεις, χρήση της μάσκας.

«Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην Ελλάδα μισοελέγχεται γιατί με τη διασπορά που υπήρξε η παραμονή του αριθμού σε αυτά τα επίπεδα στα 300-400 είναι μια εν μέρει επιτυχία, από την άλλη όμως δεν είναι αυτό που θέλουμε, γιατί το R πρέπει να πέσει κάτω από το 1, ώστε να φανεί ότι υπάρχει μια τάση αποστροφής. Όμως αυτή τη στιγμή τα κρούσματα μένουν και αυτή τη στιγμή είμαστε σε επίπεδο 1 οπότε είναι πολύ εύκολο να πάει στο 1,2, 1,3 κλπ και μπορούν τα πράγματα να ξεφύγουν όπως έγινε και στη Γαλλία και στην Ισπανία». «Αν χρειαστεί θα μπουν κλιμακούμενα μέτρα αλλά δεν είναι αυτή τη στιγμή στις δέσμες που έχουμε», επεσήμανε ο κ. Γώγος.

Ερωτηθείς για τις διαδηλώσεις και τον μεγάλο υγειονομικό κίνδυνο που ενέχουν, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι «είμαστε μια δημοκρατική χώρα και το βλέπουμε με μια συγκατάβαση και κατανόηση, αλλά από την άλλη ζούμε μια περίοδο δύσκολη και όσοι κάνουν διαδηλώσεις θα πρέπει να τις περιορίσουν και να βρουν έξυπνους τρόπους να κάνουν διαμαρτυρίες». Παράλληλα ανέφερε ότι το βασικό πρόβλημα είναι οι κλειστοί χώροι, γιατί εκεί γίνεται υπερμετάδοση και τώρα που έρχεται χειμώνας είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσουμε σοβαρό πρόβλημα. Γι’ αυτό και όπως είπε, «προσπαθούμε να περιορίσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων ώστε να μπούμε στη φάση του χειμώνα με καλύτερα δεδομένα». Τόνισε επίσης ότι για τους λόγους αυτούς και οι υπερσυγκεντρώσεις σε εξωτερικούς χώρους θα πρέπει να γίνονται με μεγάλη φειδώ και προσοχή ώστε να μπούμε στον χειμώνα με 200 κρούσματα και όχι με μεγαλύτερο αριθμό.

Για το εμβόλιο ο κ. Γώγος δήλωσε ότι είναι θετικά τα στοιχεία που ανακοινώνονται από τις φαρμακευτικές εταιρείες, και όταν τελειώσει η κλινική μελέτη δηλαδή η φάση 3 με καλά ενδιάμεσα στοιχεία δηλ., θετικά, και ολοκληρωθεί τότε θα μπορούμε να έχουμε μια μεγάλη παραγωγή ώστε να δοθεί στον ευαίσθητο πληθυσμό και στους υγειονομικούς και στη συνέχεια στην υπόλοιπη κοινωνία.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ