Δίκη της Χρυσής Αυγής: Η ιστορική απόφαση και η επόμενη ημέρα – Τι δήλωσε ο πατέρας του Παύλου Φύσσα

Των Αννας Κανδύλη & Αλέξανδρου Κόντη

Δεν είναι πολιτικό κόμμα, αλλά μια εγκληματική οργάνωση. Με την ηγεσία του και τους πρωτοκλασάτους βουλευτές του να είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι ενός νεοφασιστικού παραληρήματος που στέρησε ζωές και τρομοκράτησε ανθρώπους. Αυτή είναι η Χρυσή Αυγή κατά την ομόφωνη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών.

Ο Παναγιώτης Φύσσας, πατέρας του Παύλου, µιλά στην «R» για τις σκέψεις που έκανε κατά τη διάρκεια της µαραθώνιας ακροαµατικής διαδικασίας και για τις προσδοκίες του σχετικά µε τις ποινές των καταδικασθέντων. Μαζί του η συγκινηµένη Μάγδα Φύσσα µονολογούσε ότι ο «Παύλος άνοιξε τον δρόµο».

Ο Παύλος τον αποκαλούσε «µαστρο-Τάκη». Παναγιώτης Φύσσας: άνθρωπος ψηµένος από τη ζωή και τη δουλειά, ψύχραιµος, χαµηλών τόνων και λιγοµίλητος. Αφού συµφώνησε να µας µιλήσει, τον ρωτήσαµε γιατί πιστεύει ότι τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής απουσίαζαν από τη δικαστική αίθουσα. «Λογικό είναι που δεν εµφανίστηκαν στο δικαστήριο. Πιστεύω ότι φοβήθηκαν. Είναι και τόσος λαός έξω». Μετά από αυτό, οι ερωτήσεις δεν είχαν µεγάλη σηµασία και η ολιγόλεπτη συζήτηση ξεχείλισε από γενναιότητα και ευγνωµοσύνη. «Τα έχουµε ξαναπεράσει αυτά. Εχουν ξαναγίνει αυτά τα πράγµατα στην Ελλάδα, µε τη χούντα. Είναι τα παιδιά της χούντας που δικάστηκαν σήµερα», δήλωσε ο πατέρας του δολοφονηµένου µουσικού. Το βλέµµα του στράφηκε στον κόσµο. «Ηταν πολύς ο καιρός που κράτησε η δίκη και ήταν πολύς κόσµος στο πλάι µας. Και τους ευχαριστούµε όλους». Τόσον καιρό, η προσµονή για την απονοµή δικαιοσύνης δεν ήταν εύκολη υπόθεση. «Μιλάµε για 5,5 χρόνια δίκης και συνολικά για 7 χρόνια από τότε που έγινε το κακό. Και όντως ήταν πολύς κόσµος µαζί µας, αλλά δεν ήταν µόνο δική µας υπόθεση. Το ένιωσαν πολλοί ότι ήταν και δική τους υποχρέωση να είναι µαζί µας. Γιατί αύριο µπορεί να είναι κάποιου άλλου το παιδί. Γιατί αν δεν φύγει αυτό το καρκίνωµα, δεν ξέρεις ποιο παιδί θα έχει σειρά». Και πριν από την ανακοίνωση των ποινών είπε αυτό που θα ήθελε: «Τουλάχιστον οι σκληροπυρηνικοί θέλω να χωθούν βαθιά µέσα στη φυλακή». Παναγιώτης Φύσσας, ο πατέρας της νίκης επί της ναζιστικής και εγκληµατικής οργάνωσης.

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα στην Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ