Εμβόλιο γρίπης: Άρχισε η συνταγογράφηση – Ποιοι πρέπει να το κάνουν πρώτοι – Τι λέει στο enikos.gr ο Λουράντος

Της Εύης Κατσώλη

Άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το εμβόλιο της γρίπης, το οποίο αναμένεται να χορηγηθεί από τις 15 Οκτωβρίου και μετά. Σήμερα το μεσημέρι, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου θα προβούν σε ανακοινώσεις και ίσως εκεί δοθούν απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα, όπως για το εάν θα υπάρξει επάρκεια εμβολίων από τη στιγμή που η ζήτηση φέτος είναι μεγάλη με τις λίστες που ήδη έχουν δημιουργηθεί σε πολλά φαρμακεία να ξεπερνούν και τα 1.000 άτομα που θέλουν να εμβολιαστούν. Επίσης, απαντήσεις εκτιμάται ότι θα δοθούν και σε θέματα όπως το εάν απαιτείται τεστ κορονοϊού πριν κάποιος εμβολιαστεί για την εποχική γρίπη.

Μιλώντας στο enikos.gr, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος αναφέρει σχετικά με τις λίστες ότι “είναι πάρα πολύ μεγάλες. Όλοι θεωρούν ότι πρέπει να εμβολιαστούν. Αν κάτι τέτοιο ήταν εφικτό, δεν είναι κακό να γίνει. Όμως επειδή δεν είναι εφικτό, καθώς τα εμβόλια είναι περί των 4 εκατ. – λιγότερα από τον πληθυσμό της χώρας- κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό για όλους. Πρέπει λοιπόν, να εμβολιαστούν αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη”. Ο κ. Λουράντος περιέγραψε τις κατηγορίες που πρέπει να έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό και αυτές είναι οι εξής:

– Όσοι είναι πάνω από 60 ετών

– Όσοι πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα (όπως ΧΑΠ, σακχαρώδη διαβήτη, σοβαρές χρόνιες παθήσεις, αυτοάνοσα νοσήματα κ.α.)

– Όσοι εργάζονται σε επικίνδυνους χώρους (γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί, γενικά το υγειονομικό προσωπικό)

– Παιδιά με υποκείμενα νοσήματα ή όσα αντιμετωπίζουν κρίσιμες καταστάσεις.

Όπως είπε ο κ. Λουράντος, “ήδη σήμερα που άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, έχουμε αρκετές συνταγές προς εκτέλεση έως αυτή την ώρα”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ