Συνολάκης για Καρδίτσα: Έφταιγε η κακή στιγμή – Οι διευκρινίσεις του καθηγητή

Αντιδράσεις στα social media έχει προκαλέσει δήλωση του Κώστα Συνολάκη σχετικά με το καταστροφικό πέρασμα του “Ιανού” από τη Θεσσαλία.

Ερωτηθείς σχετικά, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, ο Πρόεδρος της Εθνικής επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, ανέφερε μεταξύ άλλων πως “ήταν η κακή στιγμή”. Όπως είπε χαρακτηριστικά, “ο κυκλώνας είναι ένας μεγάλος στρόβιλος. Όπως λοιπόν στροβιλίζονται ερχόταν από τον βορρά το μελτέμι, ένα κρύο μετεωρολογικό μέτωπο και τα δύο μέτωπα συγκλίνανε πάνω από τη Θεσσαλία. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν η κακή στιγμή”.

Η δήλωση αυτή σχολιάζεται σήμερα από τους χρήστες του Twitter, πολλοί εκ των οποίων υπενθυμίζουν παλαιότερη δήλωση που είχε κάνει ο κ. Συνολάκης, σχετικά με την τραγωδία στο Μάτι και η οποία επίσης είχε προκαλέσει αντιδράσεις.

“Όλος ο πληθυσμός από το Νέο Βουτζά και το Μάτι μπορούσε να έχει απομακρυνθεί σε 57 λεπτά. Στην καλύτερη περίπτωση μπορούσε να γίνει η απομάκρυνση σε 57 λεπτά και στη χειρότερη περίπτωση 83 λεπτά. Αν είχε υπάρξει έγκαιρη προειδοποίηση των κατοίκων δεν θα είχαμε θύματα”, είχε δηλώσει ο κ. Συνολάκης στον Reafm και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή, τον Σεπτέμβριο του 2018. Και είχε προσθέσει πως “ο χρόνος που χρειάζεται μόνο το Μάτι για εκκένωση είναι περίπου 30 με 45 λεπτά. Στο Μάτι δεν μπορούν καλά οι κάτοικοι να παρακολουθήσουν το τι γίνεται και τη φωτιά που έρχεται. Αυτοί ήταν οι άνθρωποι που έπρεπε ουσιαστικά να προστατεύσουμε , που ήθελαν μία προειδοποίηση έστω και την τελευταία στιγμή”.

Το πρωί της Δευτέρας, ο κ. Συνολάκης ερωτήθηκε για τη διατύπωσή του σχετικά με την κακοκαιρία “Ιανός” και απάντησε πως “αυτό ήταν μία πάρα πολύ ατυχής έκφραση. Δύο μετεωρολογικά μέτωπα συναντώνται. Από αυτή την πλευρά κανένας δεν μπορεί να υπολογίσει από πριν πότε τα δύο αυτά μέτωπα θα έρθουν. Eν τη ρύμη του λόγου είπα αυτό με την “κακιά στιγμή”. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει προετοιμασία για την κακιά στιγμή. Ίσα ίσα”, τόνισε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ