Γώγος: Σε ένα είδος δεύτερου κύματος η Ευρώπη και η Ελλάδα – Κρίσιμη η κατάσταση – ΒΙΝΤΕΟ

Στην Ευρώπη καταγράφεται μία νέα έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού, ενώ υπήρχε ύφεση, σημείωσε ο Χαράλαμπος Γώγος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τις εξελίξεις με την πανδημία στη χώρα μας, σημειώνοντας ότι υπάρχει “ένα είδος νέου κύματος, δεύτερου κύματος στην Ευρώπη στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα στο ίδιο πλαίσιο με τη συνολική ευρωπαϊκή επικράτεια”.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, το φαινόμενο αυτό στην Ευρώπη φαίνεται να σχετίζεται με την άρση των περιοριστικών μέτρων και τη σχετική χαλάρωση και την έλλειψη συμμόρφωσης με τα μέτρα προστασίας, όπως είπε.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι παρά την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας, το τελευταίο διάστημα το σύστημα υγείας είναι σε απόλυτη δυνατότητα να τα αντιμετωπίσει.

Προειδοποίησε όμως ότι “η κατάσταση είναι κρίσιμη ως προς την περίοδο που εμφανίζεται αυτό, νομίζω είναι η κατάλληλη στιγμή για να βάλουμε όσα μέσα έχουμε για να περιορίσουμε τη διασπορά σε αυτή τη φάση γιατί έρχεται η φθινοπωρινή περίοδος με τα μεγαλύτερα προβλήματα. Είναι κατάλληλος χρόνος για τον περιορισμό αυτού του προβλήματος, τώρα”.

Όπως εξήγησε, αυτό θα γίνει με την κατάλληλη καταγραφή και επιτήρηση των κρουσμάτων, με το κατάλληλο τέστινγκ -που βλέπετε πόσο έχει αυξηθεί τελευταία και κάνουμε 14.000-17.000 την ημέρα που βοηθάνε πολύ στην ανεύρεση των κρουσμάτων-, με την έγκαιρη αντιμετώπιση των κρουσμάτων και τη σωστή νοσηλεία στα νοσοκομεία, αλλά και με την καλή ιχνηλάτηση των επαφών.

Περαιτέρω ανέφερε πως στην Ελλάδα από τις αρχές Αυγούστου μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 841 εισαγόμενα κρούσματα σε σύνολο 6.320, επισημαίνοντας πως από αυτά το 30% είναι ασυμπτωματικά, ενώ 66% προέρχεται από επαφή με διαπιστωμένο κρούσμα. Επιπλέον, σημείωσε πως την ίδια περίοδο εντοπίστηκαν 698 σε χώρους όπως νοσοκομεία, στρατόπεδα κ.λπ., και 168 σε κλειστές δομές. Υπογράμμισε ότι χρειάζεται στοχευμένη ενημέρωση για τα μέτρα και για τους εμβολιασμούς σχετικά με τις συνηθισμένες ιώσεις, όπως η γρίπη, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι τα μέτρα για τον κορονοϊό θα εμποδίσουν την εξάπλωση και των εποχικών ιώσεων.

Τέλος, έκανε έκκληση για κλειστά αυτιά στα fake news.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ