Μαγιορκίνης: Επιστρέφοντας από τις διακοπές θα πρέπει να θεωρήσουμε τους εαυτούς μας ως σιωπηλούς φορείς

Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της διασποράς του κορονοϊού στη χώρα αναφέρθηκε ο Γκίγκας Μαγιορκίνης, λέγοντας πως συναρτάται με τις διακοπές του καλοκαιριού. Ο κ. Μαγιορκίνης είπε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, ότι με βάση και τα σημερινά δεδομένα, καθώς και τον αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών, δείχνουν μια ήπια αυξητική τάση της επιδημιολογικής καμπύλης. Συγκεκριμένα, η επιδημική καμπύλη της νόσου παραμένει σε υψηλότερα των 200 κρουσμάτων ανά ημέρα (σήμερα ανακοινώθηκαν 270 κρούσματα) με ήπιες αυξητικές τάσεις. Παρομοίως ήπιες αυξητικές τάσεις φαίνεται ότι ακολουθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων, ξεπερνώντας τους 30, σταθερά από την αρχή της εβδομάδας, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Είναι ξεκάθαρο τόνισε, ότι η επιδημία έχει παρατεταμένη κυκλοφορία και διασπορά στην ηλικιακή ομάδα 20 με 30, ενώ σημαντική είναι και η διασπορά στην αμέσως μικρότερη ηλικιακή ομάδα. Απηύθυνε έκκληση στους νέους που επιστρέφουν από διακοπές, να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές και να προφυλάξουν τις ευπαθείς ομάδες και ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους, να αποφεύγουν μέρη με συγχρωτισμό και να χρησιμοποιούν μάσκα.

Αυτή την περίοδο, είπε ο κ. Μαγιορκίνης, με δεδομένο ότι ο χρόνος επώασης της νόσου είναι 6 έως 14 ημέρες, καταγράφονται κυρίως κρούσματα που αφορούν την περίοδο ακριβώς μετά το παράθυρο της 15ης Αυγούστου.

«Ο ιός στους νέους προκαλεί συνήθως πολύ ήπια συμπτώματα με συνέπεια να παραμένουν αδιάγνωστοι και οι μεταδόσεις από τους νέους να είναι σχεδόν αδύνατο να ιχνηλατηθούν. Γι αυτόν τον λόγο, επιστρέφοντας από τις διακοπές θα πρέπει να θεωρήσουμε τους εαυτούς μας ως σιωπηλούς φορείς και να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε για χρονικό διάστημα 7 με 10 μέρες τις κοινωνικές επαφές και να χρησιμοποιούμε μάσκα στις κοντινές επαφές» είπε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας.

«Ιδιαίτερη προσοχή θέλει η επαφή μας με τις ευπαθείς ομάδες, κυρίως με τους ηλικιωμένους ανθρώπους. Οπότε ας μην βιαστούμε να δούμε τους παππούδες και γιαγιάδες μας. Ας περιμένουμε μια εβδομάδα και μετά ας πάμε να τους δούμε» ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, λέγοντας πως ο έλεγχος της επιδημίας είναι η συλλογική προσπάθεια.

Ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί καθολική κοινωνική προτεραιότητα και στο πλαίσιο αυτό απηύθυνε έκκληση στους γονείς και τους νέους ‘να έχουν επιστρέψει από τις διακοπές στα τέλη αυτού του μήνα με σκοπό να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος αποχής από κοινωνικές δραστηριότητες υψηλού κινδύνου και να μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς».

Επίσης απηύθυνε έκκληση στους νέους να περιορίσουν τις κοινωνικές τους επαφές σε όσο τον δυνατόν λιγότερες τις επόμενες εβδομάδες και να αποφύγουν τα μέρη με συγχρωτισμό. «Ας προσπαθήσουν τον επόμενο καιρό να περάσουν τον χρόνο τους με έναν μικρό αριθμό φίλων, να δημιουργήσουν αυτό που λέμε κοινωνική φουσκάλα και να χρησιμοποιήσουν μάσκα σε κάθε δραστηριότητα που περιλαμβάνει συγχρωτισμό» τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Οι στόχοι των εμβολίων

Ο επιδημιολόγος αναφέρθηκε τέλος σε δημοσιεύματα για τους στόχους που πρέπει να επιτύχουν τα εμβόλια στις κλινικές δοκιμές, ώστε να θεωρηθούν αποτελεσματικά. Φαίνεται λοιπόν, ότι και 50% αποτελεσματικότητα να επιτευχθεί, αυτή θα είναι επαρκής για να προκαλέσει σημαντικό ποσοστό ανοσίας στον πληθυσμό, ώστε η επιδημία να επιβραδυνθεί και να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Στο ερώτημα πόσο ασφαλή θα είναι τα εμβόλια, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης έχει δοκιμαστεί σε περισσότερα από 2500 άτομα και έχει πολύ ήπιες παρενέργειες, όπως τα συνηθισμένα εμβόλια. «Είναι σχεδιασμένα και βασισμένα σε τεχνολογίες που μπορούν να επιτύχουν την μαζική παραγωγή τους σε μικρό χρονικό διάστημα. Δεν βιαζόμαστε να τα δώσουμε στον κόσμο. Τώρα βρίσκονται στην κλινική φάση 3». Θύμισε ότι όλα τα θεραπευτικά μέσα που έχουμε σήμερα έχουν εξετασθεί στο πλαίσιο φάσης 3 κλινικών δοκιμών. «Ετσι και για τα εμβόλια – εκπτώσεις δεν γίνονται. Το κρίσιμο νούμερο δεν είναι σε πόσο χρόνο έγιναν δοκιμές, αλλά σε πόσους ανθρώπους και με ποιο τρόπο. Τα εμβόλια που θα διατεθούν, γνωρίζουμε ότι θα είναι πλήρως ελεγμένα και με βάση τους κανόνες της σύγχρονης ιατρικής», κατέληξε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ