Κορονοϊός: Ετοιµη η τριπλή γραµµή άµυνας με νέα μέτρα – Κλείσιµο όλων των µπαρ στις 12 στο τραπέζι

Η αύξηση των κρουσµάτων κορονοϊού, ειδικά στις νεότερες ηλικίες, έχει σηµάνει κόκκινο συναγερµό στην κυβέρνηση. Ηδη πάνω στο τραπέζι έχουν πέσει νέα µέτρα που µπορεί να ενεργοποιηθούν ανάλογα µε τα επιδηµιολογικά στοιχεία, ώστε να υπάρξει ανάσχεση της µετάδοσης του ιού. Βέβαια, αυτό δεν σηµαίνει πως το υγειονοµικό επιτελείο δεν έχει στραµµένο το βλέµµα του στους ηλικιωµένους ή στις ευπαθείς κοινωνικά οµάδες.

Για την ώρα, όµως, οι ηλικιωµένοι φαίνεται πως ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας και τις αποστάσεις. Ωστόσο, η επιστροφή των νέων από τα νησιά ή τα τουριστικά θέρετρα στα σπίτια τους µπορεί να αποτελέσει βόµβα και σε δεύτερο χρόνο να κολλήσουν τους γονείς τους, τους παππούδες τους και άλλους συγγενείς τους ή το κοντινό περιβάλλον τους.

Αλλωστε, τα τελευταία κρούσµατα δείχνουν ότι ο κορωνοϊός σαρώνει στις µικρότερες ηλικίες, µε αποτέλεσµα να έχει πέσει και ο µέσος όρος αυτών που έχουν νοσήσει. Σε αυτό το πλαίσιο, σύµφωνα µε πληροφορίες, η οµάδα των επιδηµιολόγων φαίνεται να συζητεί, µεταξύ άλλων, τρία µέτρα που µπορεί να ανακόψουν τη µετάδοση του ιού.

1.Τον περιορισµό του ωραρίου για τα καταστήµατα υγειονοµικού ενδιαφέροντος σε όλη τη χώρα. ∆ηλαδή να κλείνουν ακριβώς στις 12 τα µεσάνυχτα, όπως ισχύει στις περιοχές που έχει επιβληθεί τοπικό lockdown. Μάλιστα, οι τελευταίες εικόνες που οι νέοι, ειδικά στα νησιά, µετά το κλείσιµο των µπαρ κατευθύνονται στις παραλίες ή στο λιµάνι, µπορεί να επισπεύσουν την εφαρµογή του συγκεκριµένου µέτρου σε όλη την επικράτεια. Οσο για τις µεταµεσονύχτιες συγκεντρώσεις σε αυτούς τους χώρους, οι ειδικοί απαντούν πως ακόµα και σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καλύτερα να είναι κάποιος σε ανοιχτό χώρο παρά σε ένα µπαρ λίγων τετραγωνικών.

2.Την απαγόρευση των πάρτι στα beach bars, όπου, σε αρκετές περιπτώσεις, παρά τους εντατικούς ελέγχους, παρατηρείται συγχρωτισµός. Τα beach bars θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά µε τις ξαπλώστρες σε συγκεκριµένες αποστάσεις, όπως γίνεται και σήµερα, και να σερβίρουν στα τραπέζια ή στις οµπρέλες.

3.Το πλαφόν των 50 ατόµων σε γάµους, βαφτίσεις ακόµα και κηδείες. Σήµερα το όριο είναι τα 100 άτοµα, αλλά τα τελευταία κρούσµατα, ειδικά σε γάµους, έχουν θορυβήσει την υγειονοµική οµάδα. ∆εν πρέπει να περνά απαρατήρητο πως ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, µε παρέµβασή του στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης, από την Τετάρτη προειδοποίησε για την κατάσταση που έχει δηµιουργηθεί τα τελευταία 24ωρα µε τα άτοµα νεαρής ηλικίας και τη στάση τους απέναντι στον κορωνοϊό. «Η επικινδυνότητα του κορωνοϊού είναι η ευκολία µετάδοσής του. Αυτό συµβαίνει ακόµα και εάν είσαι νέος και νοµίζεις πως είσαι άτρωτος. Ο µέσος όρος ηλικίας όσων έχουν νοσήσει τον Αύγουστο έχει κατέβει πια στα 36 χρόνια…», έγραψε ο Β. Κικίλιας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Σύσκεψη

Οι οριστικές αποφάσεις για τα νέα µέτρα και το πώς θα κορυφωθούν θα ληφθούν τα επόµενα 24ωρα, µετά τον ∆εκαπενταύγουστο. Οι ειδικοί θα εξετάσουν τα δεδοµένα και θα κάνουν τις τελικές εισηγήσεις, ωστόσο, αν τα κρούσµατα αυξηθούν κατακόρυφα, τότε τα µέτρα µπορεί να εφαρµοστούν ακόµα πιο σύντοµα. Σε κάθε περίπτωση, η σύσκεψη της επόµενης εβδοµάδας είναι ιδιαίτερα κρίσιµη, καθώς, µέχρι την Τετάρτη, οι ειδικοί θα έχουν εικόνα της καµπύλης σε σχέση µε τη στάση των πολιτών την περίοδο του ∆εκαπενταύγουστου.

Διαβάστε το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ