Φθιώτιδα: Γιατί έγινε κίτρινος ο Μαλιακός Κόλπος – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Με κίτρινο χρώμα έχουν “βαφτεί” οι ακτές του Μαλιακού στη Φθιώτιδα. Όσοι είδαν μάλιστα το κίτρινο χρώμα αναρωτήθηκαν τι φταίει: αν δηλ. πρόκειται για απόβλητα βιομηχανιών, αν ευθύνονται οι ιχθυοκαλλιέργειες ή και… ο κορονοϊός.

Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Δημήτρη Ρίζο, πρόκειται για φυτοπλαγκτόν. Η ύπαρξη του πλαγκτόν είναι φυσικό φαινόμενο που συνήθως εμφανίζεται στη θάλασσα έπειτα από χειμώνες με πολύ νερό, χιόνια δηλαδή και βροχές, όπως έγινε αυτή την περίοδο. Δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου, εκτός βέβαια αν αποφασίσει να κολυμπήσει κάποιος σε μέρος όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση, καθώς μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος. Το φυτοπλαγκτόν πάντως σχετίζεται και με την πρόσφατη απαγόρευση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ΠΕ Φθιώτιδας για αλιεία, συγκομιδή, διακίνηση και διάθεση στην αγορά για ανθρώπινη κατανάλωση δίθυρων μαλακίων από περιοχές του Μαλιακού

Γενικά το φυτοπλαγκτόν, αν και πολύτιμο για την τροφική αλυσίδα του θαλάσσιου οικοσυστήματος, όταν παρατηρείται σε μεγάλες συγκεντρώσεις δημιουργεί προβλήματα και ειδικά στους αλιείς κάνοντας δύσκολο το μάζεμα των διχτυών, τα οποία μπορεί ακόμη και να τα καταστρέψει καθώς δεν καθαρίζονται εύκολα.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή πληροφοριών, φωτό και βίντεο: lamiareport.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ