Υφαντής στον ΑΝΤ1: Δύσκολο να “διαβάσεις” τις τουρκικές κινήσεις – BINTEO

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Κώστας Υφαντής αποκωδικοποιεί τις κινήσεις της Άγκυρας τα τελευταία χρόνια, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου και σχολιάζει την πρόταση του Πούτιν για τη Λιβύη.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά σχετικά με τις προκλήσεις του Χουλουσί Ακάρ που ζητεί την αποστρατιωτικοποίηση 16 νησιών μας: “Ο Χουλουσί Ακάρ είναι από τους τρεις βασικούς συνομιλητές της Άγκυρας και εκφράζει απολύτως τη νέα πολιτική της Άγκυρας. Η απαίτηση για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών δεν είναι καινούργια, είναι παλιά και η επίκληση της Συνθήκης της Λωζάννης είναι στο οπλοστάσιο της Τουρκίας από την αρχή. Η Άγκυρα ανοίγει όλη τη βεντάλια, φορτώνει την ατζέντα, γιατί είτε προσδοκά ότι θα καθίσουμε σύντομα στο τραπέζι των διαπραγματεύσειων και έτσι γεμίζει την ατζέντα των συνομιλιών είτε έχει αποφασίσει ότι θα ξεκαθαρίσει τα πράγματα με τον ένα ή τον άλλον τρόπο. Και ο ένας τρόπος είναι γνωστός, ο άλλος εφιαλτικός”.

Σχετικά με το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου λέει: “Δεν θα ήθελα να φανώ ότι κινδυνολογώ. Όσοι ασχολούμαστε με την Τουρκία τις τελευταίες δυσκολίες έχουμε δυσκολία να “διαβάσουμε” τις τουρκικές προθέσεις. Υπάρχει όξυνση, ο έλεγχος της έντασης ανοιγοκλείνει διαρκώς. Ενώ υπάρχουν συνομιλίες, η Τουρκία συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο να προκαλεί, να διευρύνει τις προκλήσεις της και στην Κύπρο, και στο Αιγαίο και στη Λιβύη. Δεν μας επιτρέπει να έχουμε τις παλιές βεβαιότητες”.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ