• Ζακ Κωστόπουλος: Για “απροθυμία των αρχών να διαλευκάνουν την υπόθεση” μιλά το Forensic Architecture

  4:28 πμ, Τετάρτη 22 Ιάν 2020 4:28 πμ, Τετάρτη 22 Ιάν 2020

  Σοβαρές ανησυχίες για “καθυστερήσεις και ανεπάρκειες στην ποινική και πειθαρχική διερεύνηση” της υπόθεσης θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της οικογένειας και οι δικηγόροι της, κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα

  Υπενθυμίζεται πως προχθες βγήκε στη δημοσιότητα το βούλευμα, σύμφωνα με το οποίο παραπέμπονται στο εδώλιο ο ιδιοκτήτης του καταστήματος στη Γλάδστωνος, ο μεσίτης και τέσσερις αστυνομικοί με την κατηγορία της θανατηφόρας σωματικής βλάβης και όχι για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, που ζητούσε η οικογένεια.

  Όπως επισημάνθηκε χθες οι υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί από την Διεθνή Αμνηστία, στο πλαίσιο της εκστρατείας της οργάνωσης για απόδοση δικαιοσύνης για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου έχουν φτάσει πλέον τις 101.146.

  Η Διεθνής Αμνηστία έχει ζητήσει επανειλημμένα να συναντηθεί με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει κάποια απάντηση, όπως αναφέρει η οργάνωση. “Δεν αποτελεί συνήθη πρακτική να μη δέχεται ένας υπουργός να συναντηθεί με την Διεθνή Αμνηστία”, ανέφερε η Ειρήνη Γαϊτάνου, υπεύθυνη Εκστρατειών του Ελληνικού Τμήματος της οργάνωσης.

  Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ερευνητής για την υπόθεση, Στέφανος Λεβίδης, από το διεθνές ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture, επισήμανε, ότι διαπιστώθηκε “απροθυμία των αρχών να διαλευκάνουν την υπόθεση”. Συγκεκριμένα, ο κ. Λεβίδης, μίλησε για αποτυχία της αστυνομίας να διασφαλίσει σημαντικό αποδεικτικό υλικό, να εντοπίσει ή να αναγνωρίσει περισσότερους μάρτυρες και να συλλέξει επιπλέον βιντεοληπτικό υλικό.

  Το κέντρο Forensic Architecture κάλυψε ένα ερευνητικό κενό, για παράδειγμα βρήκαν μάρτυρες, εντόπισαν κάμερες, ανακάλυψαν βίντεο που είχαν υποστεί μοντάζ. Η έρευνα αυτή κατέληξε στη σύνταξη μιας έκθεσης, η οποία κατατέθηκε στον αρμόδιο ανακριτή.

  Σύμφωνα με τον κ. Λεβίδη, τα στοιχεία τα οποία παραδόθηκαν στον ανακριτή, δεν αξιοποιήθηκαν στο έπακρο. “Στις ειδήσεις είδαμε περισσότερο υλικό, από αυτό που έχει ο ανακριτής στα χέρια του”, υποστήριξε ο κ. Λεβίδης. Όπως είπε, γεννώνται ερωτήματα για στοιχεία που δεν συλλέχθηκαν από τον τόπο της επίθεσης, το γιατί σφραγίστηκε η περιοχή μιάμιση ώρα μετά και όχι αμέσως, δίνοντας τη δυνατότητα, για παράδειγμα, στον κατηγορούμενο κοσμηματοπώλη να σκουπίσει τον τόπο του εγκλήματος λίγο μετά την επίθεση.

  Επιπλέον, το πειθαρχικό συμβούλιο εις βάρος των αστυνομικών έχει αναβληθεί ήδη δυο φορές, με αίτημα των δικηγόρων των αστυνομικών, όπως ενημέρωσε η δικηγόρος 'Αννυ Παπαρούσου. «Δεν ζητούμε κάποια εξαίρεση, αλλά την συνήθη εφαρμογή των διατάξεων, που αφορούν μια τέτοια υπόθεση», υπογράμμισε.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα