Οικονόμου: Ο Έλληνας αστυνομικός επιτελεί το καθήκον του με υψηλό αίσθημα ευθύνης

Είναι πάγια και αδιαπραγμάτευτη η θέση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την απόλυτη και απαρέγκλιτη τήρηση της θεμελιώδους αρχής της νομιμότητας, από την οποία και εκπορεύονται οι ενέργειες των κρατικών οργάνων, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, που κλήθηκε σήμερα να απαντήσει σε ερωτήσεις για πρόσφατα περιστατικά αστυνομικής βίας.

«Το ζήτημα της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών και της συμπεριφοράς των αστυνομικών προς τους πολίτες είναι, χωρίς περιθώριο αμφισβήτησης, πρωταρχικής σημασίας για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και για την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας», είπε ο υφυπουργός ο οποίος ενημέρωσε ότι από 2017 έχουν διαβιβαστεί στο Συνήγορο του Πολίτη 443 υποθέσεις για υπό έρευνα περιστατικά αυθαιρεσίας, που εμπίπτουν στις διατάξεις του ν. 4443/2016.

Ο υφυπουργός ανέφερε επίσης ότι και για τα πρόσφατα περιστατικά βίας έχουν διαταχθεί ΕΔΕ, οι οποίες μετά την περαίωσή τους και πριν από τη λήψη απόφασης, θα σταλούν στον Συνήγορο του πολίτη για έλεγχο και διατύπωση γνώμης.

O βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης που είχε απευθύνει επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αναφέρθηκε στις σκηνές βίας εκ μέρους της αστυνομίας, στην επέτειο της δολοφονίας του Αλεξάνδρου Γρηγορόπουλου.

«Μετά από τόσα χρόνια αδράνειας, κάποιοι θύλακοι ρεβανσισμού, που υπάρχουν μέσα στην Αστυνομία, μέσα στην ΕΛΑΣ, γυρεύουν τώρα να πάρουν εκδίκηση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε βουλευτικές εκλογές, όπου ψήφισαν σε χωριστά τμήματα οι αστυνομικοί, είχε πολύ υψηλά ποσοστά η Χρυσή Αυγή. Αυτά τα υψηλά ποσοστά φαντάζομαι ότι συνεχίζουν να υπάρχουν. Αυτό είναι ένας πραγματικός κίνδυνος και δεν θα λύσουμε αυτό το πρόβλημα μιλώντας για «μπάτσους, γουρούνια, δολοφόνους»», παρατήρησε ο Γιώργος Καμίνης και επισήμανε ότι μεγαλύτερη εγγύηση είναι η ίδια η Αστυνομία να διερευνά τα πειθαρχικά παραπτώματα.

Καθώς δεν υπάρχει ο Εθνικός Μηχανισμός Διερεύνησης του Συνηγόρου του Πολίτη, που ρόλο του έχει να συνεργάζεται με την Αστυνομία και να ερευνά αυτά τα περιστατικά, κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώσει ποια από τα περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό έχουν παραπεμφθεί στον Συνήγορο του Πολίτη και τι μέτρα έχει λάβει η ΕΛΑΣ.

Ερώτηση για τα περιστατικά βίας είχε απευθύνει στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης. «Οι ημέρες που ζήσαμε την τελευταία εβδομάδα θύμιζαν ό,τι βλέπαμε από τη Χιλή στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Αυτό πρέπει να σας προβληματίζει και σαν άνθρωπο και σαν πολιτικό. Δεν είναι κατάσταση αυτή. Είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορεί να γίνονται γιουρούσια και άνθρωποι ανεξέλεγκτοι να σπρώχνουν περαστικούς», είπε ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 και ζήτησε να είναι εμφανή τα διακριτικά των ανδρών των ΜΑΤ ώστε να αποτρέπονται βίαιες συμπεριφορές εκ μέρους των αστυνομικών οργάνων.

«Ουδείς είναι διατεθειμένος τέτοιες συμπεριφορές, οι οποίες προσβάλλουν πρώτα-πρώτα το σύνολο του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, να τυγχάνουν υπόθαλψης. Είμαι απόλυτα κατηγορηματικός σε αυτό και θέλω να το πιστέψετε», είπε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και ενημέρωσε τον βουλευτή ότι θα υπάρξει πιστή τήρηση της διαταγής για τα διακριτικά των αστυνομικών.

Υπογράμμισε όμως ότι «ο Έλληνας αστυνομικός και Ελληνίδα αστυνομικός δίνουν καθημερινά τη μάχη απέναντι στο έγκλημα και την παραβατικότητα. Αγωνίζεται νυχθημερόν η Ελληνική Αστυνομία και αγωνιά για το κοινό καλό, για τη δημόσια τάξη, την ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους.

«Επειδή είναι διάχυτο το κλίμα καχυποψίας και αρνητισμού στην ερώτησή σας, αλλά και στις τοποθετήσεις σας, είμαι υποχρεωμένος να σας θυμίσω ότι η Ελληνική Αστυνομία τις τελευταίες δεκαετίες έχει θρηνήσει τουλάχιστον 120 νεκρούς στη μάχη με το έγκλημα και ταυτόχρονα εκατοντάδες τραυματίες. Κάθε φορά που κάποιοι -ονομάστε τους όπως εσείς νομίζετε- πετούν μολότοφ, οι αστυνομικοί είναι απέναντι για να προστατέψουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες και, δυστυχώς, συχνά δεκάδες από αυτούς μεταφέρονται με τραύματα και εγκαύματα στα νοσοκομεία. Αυτοί, κύριε Γρηγοριάδη, δεν έχουν ανθρώπινα δικαιώματα; Δεν είναι εργαζόμενοι άνθρωποι αυτοί; Δεν έχουν οικογένειες και παιδιά που τους περιμένουν στο σπίτι το βράδυ;», είπε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και υπογράμμισε:

«Δεν μπορείτε να αλλάξετε το γεγονός ότι η Αστυνομία και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πέτυχαν στην αποστολή τους και κατά τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου και στα μέτρα για την ημέρα μνήμης δολοφονίας του Γρηγορόπουλου. Αν υπήρξαν μεμονωμένα επιλήψιμα περιστατικά, διερευνώνται και όπως πάντα θα αποδοθούν ευθύνες. Όμως, δεν μπορεί να εγκαλείται και να πρέπει να απολογηθεί ο Έλληνας αστυνομικός, επειδή κατά κοινή ομολογία επιτελεί το καθήκον του με υψηλό αίσθημα ευθύνης υπακούοντας στο Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους».

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ