Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Η ΕΕ δεν διαχειρίστηκε με αποτελεσματικότητα το μεταναστευτικό στην Ελλάδα

Η πολιτική που άσκησε η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος σε Ελλάδα και Ιταλία δεν ήταν αποτελεσματική, διαπιστώνει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σύμφωνα με την έκθεση των ελεγκτών της ΕΕ, η Ένωση δεν πέτυχε πλήρως τους στόχους της και απευθύνεται έκκληση για εντατικοποίηση της δράσης της, ώστε να αντιμετωπιστούν οι αποκλίσεις.

Κριτική ασκείται κυρίως στα προγράμματα μετεγκατάστασης μεταναστών, τα οποία, σύμφωνα με την έκθεση, δεν πέτυχαν τους τιμές-στόχους τους και την ελάττωση της πίεσης που ασκείται στις δύο αυτές χώρες.

Επιπλέον, «παρά την αύξηση των ικανοτήτων διεκπεραίωσης αιτήσεων ασύλου στις δύο χώρες, οι διαδικασίες παραμένουν εξαιρετικά χρονοβόρες και εξακολουθούν να εμφανίζουν σημεία συμφόρησης, ενώ τα ποσοστά επιστροφής παράτυπων μεταναστών παραμένουν χαμηλά και η διαδικασία της επιστροφής προβληματική σε ολόκληρη την ΕΕ», τονίζεται στην έκθεση.

«Είναι καιρός να εντατικοποιηθεί η δράση ώστε να αντιμετωπιστούν οι αποκλίσεις μεταξύ στόχων και αποτελεσμάτων», τόνισε ο Λέο Μπρινκάτ, μέλος του ΕΕΣ και αρμόδιος για την σύνταξη της έκθεσης.

Αναλυτικά, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο σημειώνει ότι έναντι 160.000 μεταναστών που ήταν η αρχική τιμή-στόχος, οι χώρες της ΕΕ δεσμεύθηκαν νομικά να μετεγκαταστήσουν 98 256. Εντούτοις, τελικώς μετεγκαταστάθηκαν μόλις 34.705 (21.999 από την Ελλάδα και 12.706 από την Ιταλία).

Όπως εκτιμούν οι ελεγκτές, οι χαμηλές επιδόσεις των προγραμμάτων μετεγκατάστασης οφείλονται κυρίως στο πολύ μικρό ποσοστό των δυνάμει επιλέξιμων για μετεγκατάσταση μεταναστών, καθώς οι αρχές αμφότερων των χωρών αρχικώς αδυνατούσαν να εντοπίσουν το σύνολο των δυνητικών υποψήφιων και να τους προσανατολίσουν επιτυχώς προς την κατεύθυνση της αίτησης μετεγκατάστασης.

Ωστόσο, από τη στιγμή που οι μετανάστες εντάσσονταν σε πρόγραμμα μετεγκατάστασης, οι προσπάθειες τελεσφορούσαν σε μεγαλύτερο βαθμό. Παρ’ όλα αυτά, οι ελεγκτές εντόπισαν σειρά επιχειρησιακών αδυναμιών στη διαδικασία μετεγκατάστασης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ