Ενδείξεις για σούπερ κοίτασμα φυσικού αερίου νότια της Κρήτης

Ελπιδοφόρα γεωλογική δομή, που πιθανόν να κρύβει κοίτασμα φυσικού αερίου μεγέθους 280 δισ. κυβικών μέτρων, έχουν εντοπίσει επιστήμονες πετρελαϊκών εταιρειών σε θαλάσσια έκταση νότια της Κρήτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» ο συγκεκριμένος στόχος έχει καταγραφεί από τις σεισμικές έρευνες που πραγματοποίησε η εξειδικευμένη σε αυτές νορβηγική εταιρεία PGS.Το 2015 οι επιστήμονες που εντόπισαν την ελπιδοφόρα δομή τη βάφτισαν «Τάλως», από τον μυθικό φύλακα της Κρήτης με σώμα από χαλκό.

Ο «Τάλως» των εκτιμώμενων αποθεμάτων 10 τρισ. κυβικών ποδιών φέρεται να βρίσκεται στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης». Σύμφωνα με εκτιμήσεις ισούται δύο φορές με το κυπριακό κοίτασμα «Αφροδίτη» και είναι αντίστοιχο με το «Ταμάρ» του Ισραήλ.

Οι συγκεκριμένες θαλάσσιες παραχωρήσεις έχουν μισθωθεί με νόμο πια στην κοινοπραξία των εταιρειών Total – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ. Οι περιοχές αυτές προκηρύχθηκαν το 2017 και ενδιαφέρον εκδήλωσε η συγκεκριμένη κοινοπραξία.

Με βάση τις συμβάσεις που ψηφίστηκαν τον Οκτώβριο, οι σεισμικές έρευνες θα διαρκέσουν για διάστημα έως και οκτώ χρόνια. Μετά την οκταετία οι πετρελαϊκές, αφού προχωρήσουν στη λήψη και νέων σεισμικών δεδομένων, θα προχωρήσουν στην πρώτη γεώτρηση για την εξακρίβωση των προαναφερόμενων εκτιμήσεων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ