Νέα τροπή στην υπόθεση Novartis – Ζητείται συνδρομή από την αμερικανική Δικαιοσύνη για τους προστατευόμενους μάρτυρες

Της Άννας Κανδύλη

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση της Novartis μετά το αίτημα δικαστικής συνδρομής που απέστειλαν οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ε. Ζαχαρής και Λ. Σοφουλάκης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Με το αίτημά τους ζητούν να τους γνωστοποιήσουν οι Αμερικανικές Αρχές, όσο το δυνατό συντομότερα, αν για την υπόθεση της Novartis έχουν εξεταστεί από τις δικές τους δικαστικές υπηρεσίες οι τρεις προστατευόμενοι στην Ελλάδα μάρτυρες εκ των οποίων ο ένας έπαψε στη συνέχεια να είναι σε καθεστώς προστασίας στη χώρα μας ( στο έγγραφο αναφέρονται με τις κωδικές τους ονομασίες).

Σε καταφατική περίπτωση αιτούνται να τους αποσταλούν αντίγραφα των καταθέσεων τους, καθώς και να τους ενημερώσουν αν από τις καταθέσεις αυτές οι μάρτυρες αποκόμισαν, βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας, χρηματικά οφέλη και ποια ή αν προσδοκούσαν βασίμως τέτοια οφέλη.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η Ελληνική νομοθεσία απαγορεύει ρητώς τα ανταλλάγματα ή την υπόσχεση ανταλλάγματος σε μάρτυρες. Σε μια τέτοια περίπτωση, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, οι καταθέσεις κινδυνεύουν να ακυρωθούν. Προσέθεταν πάντως ότι βάσει των έως τώρα δεδομένων οι Αμερικανοί δεν αποκαλύπτουν πρόσωπα που έχουν θέσει σε καθεστώς προστασίας.

Πλην των παραπάνω, οι εισαγγελείς αιτούνται από τις Αμερικανικές Αρχές να τους γνωρίσουν αν έχουν εξεταστεί για την ίδια υπόθεση άλλοι μάρτυρες εκτός των ανωτέρω και σε θετική περίπτωση να τους στείλουν αντίγραφα των καταθέσεων αυτών. Τέλος, ζητούν να τους ενημερώσουν για την πορεία των ερευνών τους και ειδικότερα αν αυτή έχει περατωθεί. Σε θετική περίπτωση να τους γνωστοποιηθεί ποιο είναι το αποτέλεσμα της.

Στη Βουλή

Το εν λόγω αίτημα περιλαμβάνεται στο φάκελο που αποστέλλουν οι κύριοι Ζαχαρής και Σοφουλάκης στη Βουλή έπειτα από αίτημά της προκειμένου να ενημερωθεί το Κοινοβούλιο και από τα νεότερα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί.

Δικαστικές πηγές ανέφεραν σε σχέση με την αναγκαιότητα αποστολής του αιτήματος δικαστικής συνδρομής προς τις ΗΠΑ πως οι εισαγγελείς ερευνούν όλες τις πτυχές της υπόθεσης πέρα από τις καταθέσεις των μαρτύρων αναζητώντας έγγραφα και άλλα στοιχεία από οποιαδήποτε υπηρεσία ή φορέα εντός η εκτός Ελλάδος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ