Δύο νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα – Τι λένε οι επιστήμονες στο enikos.gr για τα μέτρα προστασίας

Δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας από τον ιό του Δυτικού Νείλου, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Πρόκειται για δύο ηλικιωμένους, άνω των 80 ετών που απεβίωσαν συνέπεια της λοίμωξης από τον ιό.

Ειδικότερα, από την αρχή της επιδημιολογικής επιτήρησης φέτος έως και σήμερα 1η Αυγούστου έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί 25 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 17 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 8 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 77 έτη.

Μιλώντας στο enikos.gr, ο καθηγητής μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιος Τσακρής, δήλωσε ότι «πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να υπάρχει συνεχής επιτήρηση της εξάπλωσης του ιού γιατί η Ελλάδα και φέτος είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από τον ιό του Δυτικού Νείλου καθώς με τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα( υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες) ευνοείται η εξάπλωση του ιού».

Ο κ. Τσακρής επισήμανε ότι «πέρυσι στη χώρα μας είχαμε πάνω από 300 κρούσματα ενώ 50 ασθενείς κατέληξαν από τις επιπλοκές του ιο», καθώς επίσης ότι «και φέτος στην Ελλάδα σημειώνονται τα περισσότερα κρούσματα, ενώ σε Ρουμανία και Ιταλία έχουν καταγραφεί ελάχιστα περιστατικά».

«Χρειάζεται επιδημιολογική και εργαστηριακή επιτήρηση, λήψη μέτρων ατομικής προστασίας για τα κουνούπια και συνεχής ενημέρωση των πολιτών για τον ιό ώστε οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα και να μειώνεται η πιθανότητα έκθεσης τους στον ιό και να περιοριστούν τα νέα περιστατικά», πρόσθεσε ο κ. Τσακρής.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ