Τι δήλωσε στον Realfm o συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών για την ιστορική γνωμοδότηση της Bundestag

«Πολύ σημαντική έκθεση της επιστημονικής επιτροπής του γερμανικού ομοσπονδιακού κοινοβουλίου. Αντίστοιχη έκθεση , το ίδιο σημαντική έγινε το 2014 όταν για πρώτη φορά το γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο είχε αποφανθεί ότι το ζήτημα των γερμανικών οφειλών παραμένει ανοικτό, είναι απαράγραπτο και καλούσε τη Γερμανία να συζητήσει με την Ελλάδα για να βρουν μία λύση», δήλωσε στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή ο συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών, Αριστομένης Συγγελάκης.

Επίσης, ο κ. Συγγελάκης επισήμανε: «Δεδομένης της ρηματικής διακοίνωσης από την ελληνική κυβέρνηση και της άμεσης, της ανεπίσημης αλλά ιταμής προφορικής απάντησης της Γερμανίας, με την οποία απέρριπτε την ελληνική ρηματική διακοίνωση, είναι σημαντικό ότι έρχεται ξανά η επιστημονική επιτροπή του γερμανικού κοινοβουλίου για να καταστήσει σαφές το αυτονόητο: ότι φυσικά και το ζήτημα δεν έχει κλείσει πολιτικά και νομικά όπως ισχυρίζεται η Γερμανία».

«Όχι μόνο επισημαίνει ότι είναι ανοικτό και απαράγραπτο το ζήτημα αλλά προτρέπει την γερμανική κυβέρνηση να πάει σε δικαστική διευθέτηση του ζητήματος. Η επιστημονική επιτροπή του γερμανικού κοινοβουλίου έρχεται να πει ότι οι ελληνικές αξιώσεις είναι νομικά ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες, προτείνοντας τη διευθέτηση μέσω δικαστηρίου», πρόσθεσε.

«Τέλος, κάλεσε τη νέα κυβέρνηση «να κάνει πράξη το ψήφισμα της 17ης Απριλίου στη Βουλή και να προχωρήσει στην ανάληψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να θέσει το ζήτημα κατά τη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ. Είναι μία στάση εθνικά και δημοκρατικά υπεύθυνη που την απαιτεί ο λαός».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ