• Υπόθεση Novartis: “Τέλος” στην αγωγή κακοδικίας της Ράικου κατά της Τουλουπάκη

  8:35 μμ, Τετάρτη 19 Ιουν 2019 8:35 μμ, Τετάρτη 19 Ιουν 2019

  Το Ειδικό Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας, με απόφασή του, κατάργησε τη δίκη επί της αγωγής που είχε καταθέσει η εισαγγελέας Ελένη Ράικου (που διετέλεσε επικεφαλής στην Εισαγγελία Διαφθοράς) και ο σύζυγος της Λάζαρος Καρνέσης, κατά της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη, η οποία τη διαδέχθηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς, αλλά και κατά των δύο επίκουρων εισαγγελέων διαφθοράς, Χρήστου Ντζούρα και Στέλιου Μανώλη.

  Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο η Ελένη Ράικου και ο γιατρός σύζυγός της, είχαν καταθέσει αγωγή κακοδικίας και ζητούσαν από την Ελένη Τουλουπάκη και τους δύο επίκουρους εισαγγελείς διαφθοράς αποζημίωση 300.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστησαν, αναφορικά με την υπόθεση της Novartis.

  Η Ελένη Ράικου υποστήριζε ότι με διαρροές παραβιάστηκε η μυστικότητα της ανάκρισης, υπήρξε παραβίαση προσωπικών δεδομένων και προσβολή της προσωπικότητας του ζεύγους, σχετικά με την υπόθεση της Novartis. Η διαρροή που έγινε αφορούσε τη λίστα των γιατρών που ελέγχονται για την υπόθεση της Novartis, στην οποία περιλαμβανόταν και ο σύζυγος της κ. Ραίκου.

  Πάντως, ο Λάζαρος Καρνέσης έχει δημόσια τοποθετηθεί, αρνούμενος οποιαδήποτε έκνομη σχέση με τη Novartis, υποστηρίζοντας ότι έλαβε, το 2009, το ποσό των 1.000 ευρώ, μετέχοντας σε ομαδική μελέτη γιατρών για συγκεκριμένη εργασία για λογαριασμό της επίμαχης φαρμακοβιομηχανίας. Η αμοιβή αυτή ήταν καθόλα νόμιμη, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, ενώ απέδωσε τη δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών σε στοχοποίηση της συζύγου του.

  Τώρα, το Ειδικό Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, δημοσίευσε την απόφασή του με την οποία καταργεί τη δίκη, καθώς προηγουμένως η κυρία Ράικου και ο σύζυγός της είχαν ζητήσει από την ακροαματική ακόμη διαδικασία (συζήτηση) της υπόθεσης, την παραίτησή τους από την αγωγή κακοδικίας.

  Η παραίτηση ζητήθηκε καθώς από λάθος η αγωγή του ζεύγους είχε αναγνωριστικό αίτημα και όταν αυτό έγινε αντιληπτό είχε εκπνεύσει η προβλεπόμενη προθεσμία για να κατατεθεί νέα αγωγή με καταψηφιστικό περιεχόμενο.

  Υπενθυμίζεται ότι στο 7μελές Ειδικό Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας (άρθρο 99 του Συντάγματος) δικάζονται μόνο αγωγές κατά δικαστών και εισαγγελέων.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα