Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών με αναστολή στον πρώην πρόεδρο του ΟΑΣΘ – Δεν κατέβαλε ασφαλιστικές εισφορές

Σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΘ Χρήστος Στεφανίδης από το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης για ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ τις οποίες δεν είχε καταβάλει η προηγούμενη διοίκηση του Οργανισμού.

Το ποσό των μη καταβληθέντων εισφορών ανερχόταν στα 24 εκατ. ευρώ μαζί και με τις προσαυξήσεις και αφορούσε την περίοδο από το 2016 έως και τον Ιούλιο του 2017 οπότε άλλαξε η διοίκηση και Οργανισμός έγινε κρατικός.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας voria.gr, ο κ. Στεφανίδης υποστήριξε στο δικαστήριο ότι ο ΟΑΣΘ για το διάστημα αυτό κατέβαλε το 50% των εισφορών αυτών κάθε μήνα, καθώς δεν μπορούσε να καταβάλει το σύνολο των εισφορών επειδή το κράτος δεν έδινε στον ΟΑΣΘ τα χρήματα τα οποία όφειλε. «Η μη καταβολή αυτών των χρημάτων», είπε ο κ. Στεφανίδης, «οδήγησε τον Οργανισμό στην οικονομική ασφυξία και μία από τις συνέπειες ήταν η αδυναμία να καταβάλει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών».

Στην αγόρευση του ο εισαγγελέας αναγνώρισε ότι δεν υπήρχε δόλος από την πλευρά της προηγούμενης διοίκησης όσον αφορά την καταβολή των προηγούμενων εισφορών, ωστόσο επειδή το ποσό ήταν πολύ υψηλό ανέφερε ότι δεν μπορούσε να επιβληθεί ποινή.

Κατά της απόφασης αυτής ο κ. Στεφανίδης κατέθεσε έφεση που θα εκδικαστεί το επόμενο διάστημα στο εφετείο. Στο δικαστήριο προσήλθε ως μάρτυρας και ο νυν πρόεδρος του ΟΑΣΘ Στέλιος Παππάς, ο οποίος χαρακτήρισε «παρωνυχίδα» την υπόθεση των ασφαλιστικών και εργοδοτικών εισφορών, επισημαίνοντας ότι «είναι ένας πολύ μικρό μέρος του συνολικότερου προβλήματος».

Όπως ανέφερε, «προφανώς είχαν άλλες προτεραιότητες. τα έτη 2015, 2016 και 2017 διανεμήθηκαν μερίσματα ύψους 30 εκατ. ευρώ στους πρώην μετόχους. Ο ΟΑΣΘ έχει οσμή σκανδάλου. Η νέα διοίκηση καλύπτει τα έξοδα του Οργανισμού με προϋπολογισμούς που είναι κατά 80 με 85 εκατ. ευρώ μικρότεροι από αυτούς των προηγούμενων διοικήσεων».

Πηγή: voria.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ