Η σύγχρονη ιστορία της Νίκης της Σαμοθράκης Μέσα από τη συλλογή ενός Εβρίτη

Τη σύγχρονη ιστορία του εμβληματικού αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης έχει καταγράψει επί δεκαετίες στην σπάνια συλλογή του ένας Εβρίτης. Ο συλλέκτης-ερευνητής, Ελευθέριος Ελευθερίου, έχει καταφέρει να συνθέσει ένα υπέροχο, άγνωστο και μυστηριώδες παγκόσμιο “ψηφιδωτό”, πώς έχει εμπνεύσει και επηρεάσει η Νίκη της Σαμοθράκης λαούς και πολιτισμούς σε κάθε γωνιά του πλανήτη, και θα αποκαλυφθεί στο κοινό στη μοναδική και πρωτοποριακή έκθεση που ανοίγει τις πύλες της στις 11 Μαϊου στην Αλεξανδρούπολη

Πρόκειται για εκατοντάδες εκθέματα, τόσο σε φιλοτελικό υλικό (γραμματόσημα, φάκελα πρώτης ημέρας κυκλοφορίας, φεγιέ, σφραγίδες), όσο και νομίσματα-χαρτονομίσματα, μετάλλια, παράσημα, φωτογραφίες, τηλεκάρτες, αναμνηστικές εκδόσεις, δημοσιεύματα, διαφημιστικές καταχωρήσεις, οπτικοακουστικό υλικό κ.α, από δεκάδες χώρες, από κάθε σημείο του πλανήτη.

Αποτυπώνουν την ακτινοβολία της φτερωτής Θεάς σε χώρες μακρινές, όπως η Ουρουγουάη, που πανηγύρισε την Νίκη της στο Μουντιάλ το 1924, η Ζάμπια που την ενέταξε στα Χριστούγεννα του 1997, η Καμπότζη που τη συνδύασε με τη βασίλισσα στο σκάκι, η Ιαπωνία που διαφημίζει πανεπιστήμιό της, το Μάλι που την επιλέγει ως ένα από τα τρία πιο διάσημα γλυπτά, η Παραγουάη ως ένα από τα έξι, η Γρενάδα που την επιλέγει στα έξι έργα τέχνης, η Μοζαμβίκη, η Μαδαγασκάρη, η Σιέρρα Λεόνε, η Γουινέα και το Σάο Τόμε που εκδίδουν εντυπωσιακές φιλοτελικές σειρές με το επιβλητικό άγαλμα.

Αλλά και στην Ευρώπη, η Πολωνία καθιερώνει φιλοτελικό διαγωνισμό με έπαθλο αγαλματίδιο της Νίκης, και αποτύπωση του συμβόλου μας σε δεκάδες φιλοτελικά προϊόντα, όπως και ο παγκόσμιος φιλοτελικός διαγωνισμός του γαλλικού Timbroloisirs. Επί 20 χρόνια, η Νίκη Σαμοθράκης ήταν το κορυφαίο έπαθλο κινηματογράφου και εκατοντάδες επώνυμοι ηθοποιοί βραβεύτηκαν με αγαλματίδιο, σε τελετή μπροστά στο επιβλητικό άγαλμα. Αγαλματίδιο της φτερωτής Νίκης απονέμει ακόμη και σήμερα και ο ρωσικός κινηματογράφος.

Το αρχαιοελληνικό σύμβολο αποτελεί κορυφαία επιβράβευση και στον ιατρικό χώρο, καθώς επί 74 χρόνια το ίδρυμα Λάσκερ συνεχίζει να τιμά ιατρούς και ερευνητικό προσωπικό για την συμβολική τους νίκη επί της ασθένειας και του θανάτου! Με το βραβείο είχε τιμηθεί το 1950 και ο Έλληνας Γιώργος Παπανικολάου, το 1966 ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, και το 2013 ο Bill Gates

Αλλά και η Ομοσπονδία των γυναικείων σωματείων Επαγγελματιών και Επιχειρηματιών, έχει τη Νίκη της Σαμοθράκης ως σύμβολό της στους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους από το 1919, που ιδρύθηκε, και κάθε χρόνο προχωρά σε τιμητικές διακρίσεις, με την Ελληνίδα Θεά να έχει κυρίαρχη θέση.

Εντυπωσιακές είναι οι διαφημιστικές καταχωρήσεις στην αυγή του 20ου αιώνα, καθώς δεκάδες επιχειρήσεις αναζήτησαν τα φτερά της Νίκης, για να προωθήσουν τα προϊόντα τους, από αγγλικούς κορσέδες, παπούτσια, εσώρουχα, ρολόγια, αρώματα, καλλυντικά, μέχρι ελαστικά, λάδια αυτοκινήτων, αλλά και αυτοκίνητα και αεροπλάνα! Η Νίκη προβάλλεται και σε περιτύλιγμα βελγικής σοκολάτας, ετικέτα κρασιού στην Καλιφόρνια, βινύλιο, εξώφυλλα βιβλίων, αφίσες εκδηλώσεων αλλά και μάρκα καζίνο!

Πολλά είναι και τα εκθέματα από τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, όπου η Νίκη της Σαμοθράκης αποτέλεσε το κατεξοχήν σύμβολο ενθάρρυνσης του ηθικού των εμπόλεμων λαών και στρατιωτών και από τα δύο μέτωπα(!!), και των Συμμάχων και του Άξονα.

Η πρωτοποριακή αυτή έκθεση, που στη συνέχεια θα ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, ξεκινά από την Αλεξανδρούπολη και θα διαρκέσει ως τις 23 Μαΐου, ύστερα από την συναισθηματική επιθυμία του συλλέκτη να τιμηθεί και να προβληθεί ο νομός καταγωγής του!

Η έκθεση, “Με τα Ελευθέρια Φτερά της Νίκης”, διοργανώνεται στο Επιμελητήριο Έβρου από τη Θρακική Εστία Θεσ/νίκης, με συνδιοργανωτή τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, και υπό την αιγίδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ενώ είναι συμβολική η ημερομηνία έναρξής της, καθώς συμπληρώνονται 155 χρόνια από την πρώτη μέρα που το Μουσείο του Λούβρου άνοιξε τις πύλες του και υποδέχθηκε το εντυπωσιακότερο έκθεμά του.

Ο συλλέκτης γεννήθηκε στη Μάνδρα Έβρου, και ο παππούς του τον πότισε με το “μικρόβιο”, οδηγώντας τον στο συμπέρασμα ότι οι συλλέκτες είναι φύλακες λιλιπούτειων έργων τέχνης, κρατούν ένα απειροελάχιστο τμήμα της Ιστορίας, που παραδίδεται στην επόμενη γενιά.

Ο ίδιος εξειδικεύεται στην καταγραφή της ταχυδρομικής ιστορίας της Θράκης, ως ενιαία οντότητα, και όπως τονίζει: “Η Νίκη εμπνέει ολόκληρο τον πλανήτη, με τα ιδανικά της ελπίδας και της πίστης για ελευθερία και νίκη! Θυμίζει τα φτερά που όλοι έχουμε αλλά ξεχνάμε… Μας καλεί να πετάξουμε προς ένα κόσμο καλύτερο, γκρεμίζοντας τα δεσμά για την ελευθερία της ψυχής και του μυαλού!!! Με ώθησε λοιπόν να αναδείξω το μεγαλείο της. Αυτή τη συλλογή έρχομαι να “καταθέσω”, ως ένα μικρό στίγμα!

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ