Αυτός είναι ο χρόνος γυμναστικής που χρειάζεται για να αδυνατίσετε

Έχεις σίγουρα ακούσει πολλές διαφορετικές θεωρίες για το αδυνάτισμα και το κάψιμο λίπους, αλλά τι ισχύει τελικά; Υπάρχει ιδανική διάρκεια για τις προπονήσεις σου και, αν ναι, ποια είναι αυτή;

Η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση, εν συντομία: Ναι, 30-45 λεπτά. Όχι όμως 30-45 λεπτά οποιαδήποτε άσκησης, αλλά έντονης δραστηριότητας.

Να γιατί:

Η βασική «συνταγή» του αδυνατίσματος είναι, ως γνωστόν, το αρνητικό ισοζύγιο θερμίδων. Να καις δηλαδή περισσότερες θερμίδες από όσες προσλαμβάνεις – και οποιαδήποτε άσκηση είναι σε κάθε περίπτωση ένας τρόπος για να καις θερμίδες. Ωστόσο, η ένταση και η διάρκεια της προπόνησής σου επηρεάζουν σημαντικά τις ορμόνες που ελέγχουν την όρεξη για φαγητό, κάτι που τελικά έχει άμεση σχέση με το πόσες θερμίδες προσλαμβάνεις.

Σύμφωνα λοιπόν με έρευνες, η έντονη άσκηση (κατά την οποία οι καρδιακοί παλμοί φτάνουν στο 75% της μέγιστης έντασης) επηρεάζει τα επίπεδα της γκρελίνης, γνωστής και ως «ορμόνη της πείνας» τόσο, ώστε μετά την προπόνηση να έχεις σαφώς μειωμένη όρεξη σε σύγκριση με άλλες, πιο ήπιες προπονήσεις.

Η διάρκεια έχει επίσης σημασία: Αν κάποιος ασκείται για πολλή ώρα, η καταστολή της όρεξης φαίνεται πως δεν είναι τόσο σημαντική. 30-45 λεπτά τρέξιμο δείχνουν να μειώνουν την πείνα μας πολύ πιο δραστικά από ό,τι 60-90 λεπτά περπάτημα.

Δύο ακόμα λόγοι για τους οποίους η έντονη άσκηση βοηθά στο αδυνάτισμα:

-Oι θερμίδες που καίμε κατά τη διάρκειά της είναι περισσότερες. Παρότι ποσοστιαία η συμμετοχή του λίπους όταν ασκούμαστε σε μέτρια ένταση είναι μεγαλύτερη, η άσκηση υψηλής έντασης υπερέχει συνολικά στη δαπάνη θερμίδων και, τελικά, ακόμα και στον απόλυτο αριθμό των θερμίδων που προέρχονται από το λίπος.

-Το «afterburn effect», δηλαδή η τόνωση του μεταβολισμού για αρκετές ώρες μετά την υψηλής έντασης άσκηση. Έτσι, συνεχίζεις να καις περισσότερες θερμίδες ακόμα και όταν έχεις πια φύγει από το γυμναστήριο!Πηγή: Filathlos.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ