• «Σείστηκε» η Νάξος από τους λαμπαδηφόρους - ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ

  8:23 πμ, Κυριακή 10 Μάρ 2019 8:23 πμ, Κυριακή 10 Μάρ 2019

  Άνευ προηγουμένου ήταν αυτό που συνέβη και στις φετινές Λαμπαδηφορίες, αφού σείστηκε το Αιγαίο από τις ιαχές και τα κρουστά των λαμπαδηφόρων της Νάξου και φεγγοβόλησε το σύμπαν με τις εκατοντάδες δάδες τους.

  Με τον καιρό σύμμαχο η συμμετοχή στο δρώμενο ξεπέρασε κάθε προηγούμενο με την παραλία της Νάξου να θυμίζει καλοκαίρι από το πλήθος κόσμου που την είχε κατακλύσει, αλλά και τους εκατοντάδες λαμπαδηφόρους που έδωσαν κι εφέτος βροντερό παρών στις μοναδικές Λαμπαδηφορίες της Νάξου.

  Οι λαμπαδηφόροι, πιστοί στο ραντεβού τους κι αυτή τη χρονιά, ανηφόρησαν στο Κάστρο στις 7:00 το βράδυ αλλά και στο ανοιχτό θέατρο του Αγίου Μηνά για να προετοιμαστούν και στη συνέχεια συναντήθηκαν όλοι μαζί στην Αγία Θεοδοσία για να ξαναζωντανέψουν ένα από τα νεότερα έθιμα του νησιού -που ξεκίνησε η Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου πριν από 25 χρόνια- και να ξεχυθούν σαν ένα ζωηρό, γεμάτο φως ποτάμι στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

  Άνθρωποι κάθε ηλικίας νέοι, ηλικιωμένοι, οικογένειες με παιδιά, από κάθε γωνιά του νησιού και όχι μόνο, συμμετείχαν μαζικά κι εφέτος στο δρώμενο.

  Τα πρόσωπα βάφτηκαν λευκά και μαύρα, και οι λαμπαδηφόροι τυλίχτηκαν στα λευκά με ένα σεντόνι, φορώντας στάχυα στα μαλλιά και στην μέση. Εξοπλίστηκαν με τη δάδα τους και η Λαμπαδηφορία ξεκίνησε με τη συνοδεία τυμπάνων, κρουστών αλλά και με τσαμπούνες και τουμπάκια.

  Τα στενά του Κάστρου και οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης ζωντάνεψαν, γέμισαν φως και βοή από τους αλαλαγμούς, τις κραυγές, τα άσματα και τα κρουστά των λαμπαδηφόρων. "Εεεε Εεεεε!!!! Οοοο Οοοοο!!" δε σταμάτησαν να φωνάζουν και παράλληλα να χορεύουν ξέφρενα! Φωτοβολίδες, καπνογόνα, δάδες, ήχοι από κρουστά και κραυγές δημιούργησαν μια μυσταγωγική ατμόσφαιρα που παράσερνε τους πάντες σε έναν άλλο κόσμο.

  Πάρα πολύς ο κόσμος που περίμενε καρτερικά στους δρόμους, στην Παπαβασιλείου και στην κεντρική παραλιακή οδό, να τους υποδεχτούν και να γίνουν ένα μαζί τους, να τους συνοδέψουν, να τους φωτογραφήσουν και να αντλήσουν κέφι και ζωντάνια από αυτούς.

  Αυτό το οποίο κάνει τις Λαμπαδηφορίες της Νάξου να ξεχωρίζουν είναι ο τρόπος με τον οποίο συνδυάζονται Απολλώνια και Διονυσιακά στοιχεία.

  Ο Διόνυσος αντιπροσωπεύεται με τη μέθη, τη μέθεξη και την έκσταση, ο Απόλλωνας το φως. Άλλωστε οι προαναφερθέντες θεοί λατρεύτηκαν στην Αρχαία Νάξο και απ’ ότι φαίνεται υπολείμματα αυτής της λατρείας διαπερνούν τους αιώνες και την ιστορία και αναβιώνουν στις μέρες μας.

  Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:

  Τα φώτα στην κεντρική παραλιακή οδό ήταν σβηστά, όμως όλα φωτίστηκαν και ζωντάνεψαν... πήραν το χρώμα που τους έδωσαν οι δάδες και τα βεγγαλικά το τελευταίο Σαββατόβραδο της Αποκριάς...

  Νέοι και παλιοί Λαμπαδηφόροι συνόδευαν το σκιάχτρο και τον "βασιλιά" τους...

  Στο τέλος, στην κεντρική πλατεία άναψε φωτιά που την περιτριγύρησαν τύμπανα και πνευστά, λαμπαδηφόροι και πλήθος κόσμου. Το σκιάτρο γύρναγε τριγύρω μέχρι που ήρθε η ώρα και το έριξαν στην πυρά... Αφού κάηκε το σκιάχτρο ξεκίνησε ο χορός γύρω από τη φωτιά με τυμπανοκρουσίες αλλά και τσαμπούνες και τουμπάκια! Λίγο αργότερα τα φώτα άναψαν μαζί με το γλέντι και τους παραδοσιακούς σκοπούς και τραγούδια, με τσαμπούνες και τουμπάκια.

  Η Ναξιώτικη, μοναδική Λαμπαδηφορία είναι το αποκριάτικο δρώμενο που σίγουρα ενθουσιάζει τους πάντες...

  Η Λαμπαδηφορία, έχει αγκαλιαστεί από τις νέες γενιές που προσθέτουν χρόνο με το χρόνο καινούργιους κρίκους στην αλυσίδα... Η φήμη του αποκριάτικου δρώμενου έχει φτάσει στα πέρατα της γης και πολλά ελληνικά αλλά και ξένα ειδησεογραφικά μέσα έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι αυτό.

  Πλάνα της κάλυψης του δρώμενου από το www.naxostimes.gr έχουν ζητηθεί και θα δοθούν σε ελληνικά κανάλια και άλλα μέσα πανελλήνιας εμβέλειας.

  Πηγή: naxostimes.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα