Διδάκτωρ εγκληματολογίας στον Realfm 97,8: Θέμα πολιτικής βούλησης να εφαρμοστούν οι νόμοι

Για θέμα «πολιτικής βούλησης και πολιτικής ιεράρχησης» στην εφαρμογή του νόμου έκανε λόγο στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή ο διδάκτωρ εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Παπαϊωάννου, με αφορμή τα επεισόδια βίας και ανομίας που σημειώθηκαν το Σάββατο.

«Όλα τα ζητήματα αντιμετώπισης της εγκληματικότητας πρέπει να ξεκινούν από το θέμα του σχεδιασμού. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης και πολιτικής ιεράρχησης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Παπαϊωάννου.

Ο κ. Παπαϊωάννου επισήμανε ότι «το κυρίαρχο ζήτημα είναι τι εικόνα έχει ο επικεφαλής της αντιμετώπισης, ο πολιτικός επικεφαλής, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για το τι ειδικά χαρακτηριστικά εγκληματικότητας υπάρχουν σε κάθε περιοχή. Έχει εικόνα του τι είδους εγκληματικότητα εμφανίζεται στο κέντρο της Αθήνας ή στο Μενίδι; Έχει αρχεία στα οποία να μπορεί να προστρέξει ώστε να σχεδιάσει αντεγκληματική πολιτική; Συνάρτηση αυτών είναι το τι μέσα διαθέτει. Το ζήτημα των τι υλικά μέσα έχουμε και πόσους άνδρες διαθέτουμε και το πως αποφασίζουμε να τους διαθέσουμε, έχει να κάνει με μία διαρκή ματιά απέναντι στην εγκληματικότητα και στην πρόληψη και στην καταστολή».

Παράλληλα, ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε ότι «η εγκληματικότητα τα τελευταία 4-5 χρόνια έχει παρουσιάσει μία μεταλλαγή ως προς τρία κυρίως σημεία: υπάρχει αριθμητική αύξηση των αφύλακτων στόχων, αστικών στόχων, σπίτια απλών ανθρώπων και όχι τράπεζες ή φυλασσόμενα σημεία. Δεύτερον, οι δράστες της εγκληματικότητας του δρόμου, διαρρήξεις, κλοπές, συμπλοκές, είναι ομάδες με άλλη εθνοφυλετική δομή, είναι σύμμεικτες ομάδες και από Έλληνες και από αλλοδαπούς. Το κυριότερο και πιο ανησυχητικό είναι ότι εμφανίζεται μία ασύμμετρη σε σχέση με το παράνομο αποτέλεσμα βιαιότητα στην εκδήλωση της εγκληματικής πράξης, δένουν και βασανίζουν τα θύματα», επισημαίνοντας ότι «η χαρτογράφηση των αναγκών της πόλης είναι ένα θέμα από μόνο του. Χρειάζεται μία εξειδικευμένη και στοχευμένη αξιοποίηση των δυνάμεων της αστυνομίας,εκεί πάσχουμε. Το να βλέπει ο μέσος πολίτης 28 κλούβες στο κέντρο της Αθήνας, δεν του δημιουργεί μεγαλύτερη ασφάλεια».

«Οι νόμοι υπάρχουν, το ζήτημα είναι πόσο έχουμε αντιληφθεί ή πόσο είμαστε έτοιμοι, εξειδικευμένοι, ενημερωμένοι και εκπαιδευμένοι για να τον εφαρμόσουμε. Η αστυνομία πάντοτε εκτελεί εντολές, ο απλός αστυνομικός που είναι στην πρώτη γραμμή εκτελεί πάντα εντολές. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης και πολιτικής ιεράρχησης. Το υπουργείο δίνει τις εντολές, δίνει τις κατευθύνσεις, πρέπει να έχει εικόνα του σχηματισμού των δυνάμεων της αστυνομίας και από εκεί δίνεται μία κατεύθυνση του τι πρέπει να κάνουμε. Όλα είναι θέμα κεντρικού σχεδιασμού», κατέληξε λέγοντας.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ