Ο ΑΝΤ1 αποκαλύπτει τη μελέτη του “ΒΑΝ” – Ενδεχόμενο για σεισμό σε μια διάμετρο 225 χλμ – ΒΙΝΤΕΟ

Θερμό παραμένει το μέτωπο μεταξύ των σεισμολόγων με επίκεντρο τις φήμες για επικείμενο ισχυρό σεισμό στη Δυτική Ελλάδα. Στα όσα είπε ο Άκης Τσελέντης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, απάντησε με κατηγορηματικό τρόπο ο Ευθύμης Λέκκας.

Στο μεταξύ ο ΑΝΤ1 αποκαλύπτει τη μελέτη του “ΒΑΝ” που εστάλη στην Επιτροπή Σεισμικού Ελέγχου όπως παρουσιάστηκε στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ των ΗΠΑ. Εκεί φαίνεται ότι το ενδεχόμενο για σεισμό αφορά μία περιοχή ακτίνας 225 χλμ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση εστάλη από τον κ. Τσελέντη για καθαρά επιστημονική ενημέρωση. Μετά τον έλεγχο της μελέτης ο κ. Τσελέντης έστειλε δεύτερο χάρτη ως προσωπική εκτίμηση περιορίζοντας την έκταση.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου εξηγεί στον ΑΝΤ1 γιατί επικοινώνησε πρώτα με τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και μετά με την Επιτροπή κάτι που ενδεχομένως συνέβαλε στη διαρροή της πληροφορίας για σεισμό.

“Εμείς ως Επιτροπή και ως ΟΑΣΠ κάναμε ό,τι ορίζει ο νόμος και η συνείδησή μας. Γι’ αυτό και όλα τα έγγραφα ήταν εμπιστευτικά προς την υπηρεσία που έπρεπε. Η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου κατέληξε στο περιεχόμενο της αρχικής μας επιστολής να εφαρμοστεί ό,τι ισχύει στον Ξενοκράτη δεδομένου ότι υπήρχαν ασάφειες. Ο δε χάρτης που παρουσιάζει ο κ. Τσελέντης γνωστοποιήθηκε στη σύσκεψη αν και διαφορετικός από αυτόν της εργασίας της ομάδας ΒΑΝ” τόνισε ο κ. Μακρόπουλος και πρόσθεσε: “Κάνω έκκληση να πέσουν οι τόνοι γιατί πρέπει να σεβαστούμε την αγωνία των κατοίκων της περιοχής και τις οικονομικές συνέπειες που ενδεχομένως θα έχει στον τουρισμό καθώς έχει αναφερθεί ότι ως χρόνος αναμονής μεγάλου σεισμού είναι οι επόμενοι 2 με 4 μήνες”.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ