• Παπασπύρου στον Realfm 97,8: Δεν μου κοινοποιούνται όλες οι ποινικές υποθέσεις δημοσίων υπαλλήλων παρότι το έχω ζητήσει

  9:57 πμ, Πέμπτη 22 Νοε 2018 9:57 πμ, Πέμπτη 22 Νοε 2018

  Στην ετήσια έκθεση πεπραγμένων για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της κακοδιοίκησης στον δημόσιο τομέα αναφέρθηκε η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, μιλώντας στον Realfm 97,8 και τους Δημήτρη Καμπουράκη και Βασίλη Λυριτζή.

  “Η δουλειά αυξήθηκε, γίνονται έλεγχοι πιο στοχευμένοι, έχουμε αυξήσει τους οικονομικούς διαχειριστικούς ελέγχους για να ξέρουμε τι γίνεται στο Δημόσιο. Ο οικονομικός διαχειριστικός έλεγχος είναι το σημαντικότερο και επίσης ο πειθαρχικός. Ο πειθαρχικός έλεγχος για να υπάρχει ο φόβος να μην γίνονται αυτά που γίνονται. Το 2017 μας κοινοποιήθηκαν 1.813 πειθαρχικές αποφάσεις και έγιναν 170 ενστάσεις και 10 προσφυγές στο Διοικητικό Εφετείο” είπε μεταξύ άλλων η κ. Παπασπύρου και πρόσθεσε:

  “Μέχρι τώρα οι ποινές ήταν πάρα πολύ ελαφριές. Δηλαδή, όταν έχουμε μία μεγάλη υπεξαίρεση από έναν δημόσιο υπάλληλο δεν είναι δυνατόν να του βάζεις έξι μήνες παύση. Ένας άνθρωπος που έχει πάρει χρήμα του Δημοσίου δεν μπορεί να παραμείνει στο Δημόσιο. Εμείς μόλις μας κοινοποιηθεί η πειθαρχική απόφαση η πρωτοβάθμια ασκούμε ένσταση. Τις περισσότερες φορές γίνονται δεκτές οι ενστάσεις. Εάν κάτι δεν γίνει καλά και εμείς επιμείνουμε ότι αυτό δεν είναι σωστό προσφεύγουμε στο δικαστήριο, οπότε εκεί δικαιωνόμαστε. Δεν είναι χρονοβόρα διαδικασία, γιατί μόλις κοινοποιηθεί το πειθαρχικό μέσα σε 20 μέρες εμείς πρέπει να ασκήσουμε την έφεση”.

  “Κάναμε 170 ενστάσεις το 2017, φέτος το 2018 μέχρι στιγμής έχουμε κάνει 80 ενστάσεις. Αυτό που διαπιστώσαμε φέτος είναι ότι στις ιδιωτικές επιχειρήσεις του Δημοσίου, δηλαδή στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και στις ΔΕΚΟ, χρειάζεται περισσότερη εποπτεία. Διαπιστώσαμε επίσης ότι είναι πάρα πολλές οι διώξεις, παρότι δεν μου κοινοποιούνται όλες οι ποινικές υποθέσεις δημοσίων υπαλλήλων. Δεν μου κοινοποιούνται, παρότι έχω στείλει έγγραφα στην Εισαγγελία Αρείου Πάγου και στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, γιατί πρέπει και οι εισαγγελείς όταν ασκούν ποινική δίωξη και οι γραμματείς των δικαστηρίων όταν βγαίνουν βουλεύματα ή αποφάσεις να μου κοινοποιούνται, διότι το Δημόσιο από εμένα θα πληροφορηθεί... Στις σοβαρές υποθέσεις- πχ της ΣΤΑΣΥ- δεν μου κοινοποιούνται. Το έχω διαπιστώσει και έχω στείλει έγγραφα. Θα πρέπει να μου κοινοποιούνται γιατί δεν μπορεί να υπάρχει ατιμωρησία”, ανέφερε μεταξύ άλλων η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης.

  Ακούστε το ηχητικό:

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα