Μητροπολίτης Μεσσηνίας στον Realfm 97,8: Υπονομεύουν τη συμφωνία αυτοί που λένε ότι μπορούμε να κάνουμε 10.000 νέους διορισμούς στο Δημόσιο

“Το θέμα της θρησκευτικής ουδετερότητας στα πλαίσια της Συνταγματικής Αναθεώρησης δεν έχει καμία σχέση με το περιεχόμενο του κειμένου, το οποίο χαρακτηρίζεται ως συμφωνία μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου. ” δήλωσε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Να μην συγχέουμε τα δύο πράγματα. Το ένα έχει να κάνει με ένα θεσμικό μέσο, νόμο, το οποίο θα καθορίσει το μέλλον και τον χαρακτήρα αυτού του τόπου και του έθνους και το άλλο έχει να κάνει με μια συμφωνία που αφορά συγκεκριμένα πράγματα και που εν πολλοίς αυτή η συμφωνία χαρακτηρίζεται από μια έλλειψη διασφάλισης ορισμένων πραγμάτων και από μια έντονη ασάφεια” συμπλήρωσε.

“Η μεν θρησκευτική ουδετερότητα σημαίνει μια διάκριση των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας σε αντίθεση με το κοινό ανακοινωθέν, το οποίο μάλλον επιβεβαιώνει και ενισχύει τον εναγκαλισμό Εκκλησίας και Πολιτείας στα θέματα αυτά, όταν λέει ότι η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας είναι στο 50-50, δεν νομίζω ότι είναι χωρισμός αυτός, μάλλον σύσφιξη σχέσεων είναι” τόνισε.

“Θα πρέπει αυτοί οι οποίοι προτείνουν την εισαγωγή του συγκεκριμένου άρθρου ή παραγράφου στο Σύνταγμα, θα πρέπει να προσδιορίσουν τι εκφράζει αυτή η θρησκευτική ουδετερότητα, διότι στην πρόταση την οποία κατέθεσαν λένε ότι συνεπάγεται αυτό σε κανονιστικό και νομοθετικό επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι οδηγούμεθα σε μια πλήρη αποχριστιανοποίηση του κράτους και του έθνους ή απλά η θρησκευτική ουδετερότητα έχει να κάνει με την εφαρμογή και τον σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας και πεποίθησης. Γι’αυτό έχω προτείνει σε συζητήσεις ότι αν τελικά υιοθετηθεί αυτή η πρόταση της θρησκευτικής ουδετερότητας, θα πρέπει να υπάρχει και μια αντίστοιχη ερμηνευτική δήλωση μέσα στο Σύνταγμα, τι σημαίνει η θρησκευτική ουδετερότητα. Πρέπει να ξέρουμε τι σημαίνει στο Σύνταγμα αυτό το πράγμα” ανέφερε.

“Με βάση αυτό το κείμενο δικαίως ανησυχούν οι ιερείς. Υπάρχουν ασάφειες και ως προς τις εκφράσεις, και ως προς τις διατυπώσεις και ως προς το πλαίσιο. Δεν σημαίνει ότι αυτά έχουν υιοθετηθεί από την Εκκλησία. Αυτά πρέπει να συζητηθούν στην Ιεραρχία, να αποσαφηνιστούν, να καθοριστούν, να αγωνιστούμε να έχουν νομοθετική και ρυθμιστική διασφάλιση και τότε ότι θα προκύψει με τον διάλογο με τους κληρικούς, οι οποίοι είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και θιγόμενοι, τότε να ξεκινήσουμε να συζητούμε με την Πολιτεία το πως θα υλοποιηθεί” σχολίασε.

“Τέτοιες ασάφειες, όσο δημιουργικές κι αν είναι, τις πληρώσαμε ακριβά κατά το παρελθόν σαν κράτος και σαν Έθνος, νομίζω λοιπόν πρέπει αυτές τις δημιουργικές ασάφειες να τις συγκεκριμενοποιήσουμε, να τις επιλύσουμε και θα γίνει μέσα από έναν εσωτερικό διάλογο με τους κληρικούς” είπε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας.

“Κανένας δεν έχει πρόθεση από τους Ιεράρχες ή από τους κληρικούς να υπονομεύσει αυτή την συμφωνία, είμαστε όλοι διατεθειμένοι να δουλέψουμε για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτή τη συμφωνία στα πλαίσια του εφικτού. Αυτοί οι οποίοι υπονομεύουν αυτή τη συμφωνία είναι αυτοί οι οποίοι βγαίνουν και λένε ότι κενούνται 10.000 θέσεις εφημερίων και μπορούμε να κάνουμε 10.000 νέους διορισμούς. Αυτό δεν δουλεύει θετικά για την πορεία αυτής της συμφωνίας να το ξέρετε” κατέληξε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ