Διαμαρτυρία μουσικών εξαιτίας προσαγωγής συναδέλφου τους για επαιτεία

Σιωπηλή διαμαρτυρία για την προσαγωγή για επαιτεία μουσικού, που έπαιζε μουσική στον δρόμο στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιήσει σήμερα Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στον πεζόδρομο της οδού Αριστοτέλους, ο Σύλλογος Μουσικών Βόρειας Ελλάδας (ΣΜΒΕ). Σύμφωνα με τα μέλη του συλλόγου, στη διαμαρτυρία καλούνται όλοι οι μουσικοί με τα μουσικά όργανά τους.

«Δεν της αρμόζει της Θεσσαλονίκης και της ιστορίας της, αυτό το “κυνήγι των μαγισσών”, φτάνει αυτή η ιστορία, αυτός ο νόμος (περί επαιτείας) πρέπει να γκρεμιστεί πάραυτα» δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο τραγουδιστής Δημήτρης Ζερβουδάκης, για την προσαγωγή της νεαρής μουσικού στο αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου.

O κ. Ζερβουδάκης επισήμανε ότι «είναι ένα σοβαρό κοινωνικό θέμα που αφορά τη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, σχετικά με τη δραστηριότητα των μουσικών και των καλλιτεχνών του δρόμου» και πρόσθεσε πως «εμείς σαν σύλλογος μουσικών Βόρειου Ελλάδος, στεκόμαστε στο πλευρό αυτών των μουσικών που δρουν στο δρόμο και επιχειρούμε την αλλαγή αυτού του νόμου που μας συνδέει με την επαιτεία». Ο τραγουδιστής σημείωσε δε πως γνωρίζει ότι «ήδη, με επικεφαλής τον κ. Παρασκευόπουλο, τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ από τη Θεσσαλονίκη και άλλων 41 βουλευτών, υπάρχει μια κοινοβουλευτική ερώτηση που ελπίζουμε μέσα στην εβδομάδα θα εξελιχθεί σε τροπολογία για να διορθωθεί αυτό το θέμα». Πρόσθεσε ότι οι μουσικοί δεν έχουν αντιπαράθεση με την αστυνομία αλλά «δεν μπορεί με το νομοθετικό αυτό κενό, τα αστυνομικά όργανα να μην ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Θα πρέπει κεντρικά να λυθεί αυτό το ζήτημα».

Ο Θωμάς Σαρηγιαννίδης είναι μέλος του συλλόγου μουσικών Βόρειας Ελλάδας και έτυχε να περνάει από το σημείο την ώρα που έγινε η προσαγωγή της μουσικού. «Ήμουν μαζί της όταν την οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα, ούτε οι ίδιοι οι αστυνομικοί δεν γνώριζαν για ποιο λόγο την προσήγαγαν» υποστήριξε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ο Σύλλογος Μουσικών, έχει καταθέσει αίτημα στην εισαγγελία πρωτοδικών και αύριο στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουμε διαμαρτυρία στο σημείο που έγινε το περιστατικό. Είμαστε στο πλευρό των μουσικών του δρόμου γιατί είναι η χαρά της πόλης μας» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μουσικών Βόρειας Ελλάδας Πέτρος Καράλης.

Στο μεταξύ, την προσαγωγή της μουσικού καταγγέλλει η δημοτική παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη». «Την ίδια στιγμή που (…)το εμπόριο ναρκωτικών σαρώνει στο πανεπιστήμιο και τις κεντρικές πλατείες της πόλης, όπως και το κάθε είδους λαθρεμπόριο (…) η αστυνομία επέλεξε τους πλανόδιους μουσικούς για να εξαντλήσει την σκληρότητά της. Διώκοντας μια πρακτική που είναι τόσο αρχαία όσο και η ίδια η πόλη. Η προσαγωγή της νεαρής μουσικού θέτει ένα ζήτημα προτεραιοτήτων για την ΕΛΑΣ. Προτιμάει να διώκει μια πρακτική που ομορφαίνει την καθημερινότητά μας και έχει κατοχυρωθεί στην συνείδηση των ανθρώπων εθιμικώ δικαίω, ή να ασχοληθεί με ό,τι στερεί από την κοινωνική πλειοψηφία της πόλης -και κυρίως τους ασθενέστερους- το αγαθό της ασφάλειας;» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι η Αστυνομία διέψευσε αναρτήσεις ιστοσελίδων, σχετικά με σύλληψη και υποβολή μήνυσης σε βάρος της μουσικού για επαιτεία. Στην ανακοίνωση διευκρινιζόταν ότι πραγματοποιήθηκε «μόνο προσαγωγή σε τοπικό Αστυνομικό Τμήμα».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ