Εγκαινιάστηκε ο πρώτος σταθμός αποσυμπίεσης φυσικού αερίου στην Ελλάδα

Ο πρώτος, πανελλαδικά, σταθμός αποσυμπίεσης φυσικού αερίου (CNG) – της Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας Α.Ε. (ΕΔΑ ΘΕΣΣ) – εγκαινιάστηκε απόψε στο Λαγκαδά, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου, του δημάρχου Λαγκαδά Γιάννη Καραγιάννη, του περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και των εταιρειών ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ΕΝΙ Gus a Luce και ΔΕΠΑ και της ΡΑΕ.

Τη στρόφιγγα τροφοδοσίας του τοπικού δικτύου αγωγών από τον σταθμού CNG έστρεψαν, συμβολικά, για πρώτη φορά – στο σημείο της τοπικής εγκατάστασης, πίσω από το δημοτικό στάδιο του Λαγκαδά, όλοι μαζί, οι παριστάμενοι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και των συνεργαζόμενων εταιρειών. Η κεντρική εκδήλωση έγινε αργότερα στην πλατεία του Λαγκαδά και με την ολοκλήρωση της άναψε η φλόγα στην κορυφή ενός μεταλλικού πύργου εκπομπής αερίου και ακολούθησαν πυροτεχνήματα.

Ο σταθμός αποσυμπίεσης αερίου τροφοδοτείται με συμπιεσμένο αέριο, το οποίο μεταφέρεται, οδικώς, από την κεντρική εγκατάσταση στη Σίνδο, με τον κινητό «εικονικό αγωγό» της ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Στις εγκαταστάσεις τροφοδοσίας στη Σίνδο το αέριο συμπιέζεται από τα 19, στα 200 bar και όταν φτάνει στην εγκατάσταση στο Λαγκαδά, αποσυμπιέζεται στα 4 bar, ώστε να διακινηθεί με ασφάλεια, μέσω του τοπικού δικτύου, στους καταναλωτές.

Σε πρώτη φάση έχει κατασκευαστεί ένα τοπικό δίκτυο διανομής με αγωγούς έξι χιλιόμετρων, το οποίο θα επεκταθεί σύντομα για να καλύψει τον κύριο όγκο των καταναλωτών στο Λαγκαδά. Η πρώτη ποσότητα αερίου που μετέφερε στο σταθμό αποσυμπίεσης, ο κινητός «εικονικός αγωγός» της εταιρείας, σήμερα για τα εγκαίνια, ήταν επαρκής για να καλύψει άμεσα εξήντα δύο συνδεδεμένους καταναλωτές. Απόψε, ωστόσο, άνοιξαν συμβολικά οι βάνες αερίου σε έναν οικιακό και σε έναν εμπορικό καταναλωτή, καθώς και σε ένα δημόσιο κτίριο και σε ένα σχολείο.

Αναλόγως με τη ζήτηση, υπάρχει πρόβλεψη, ώστε ο σταθμός CNG να μπορεί να τροφοδοτεί με μεγαλύτερη συχνότητα και με περισσότερες ποσότητες το τοπικό δίκτυο και να καλύπτει όλες τις ανάγκες που προοπτικά θα προκύψουν.

Δηλώσεις αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου

«Είναι η πρώτη περιοχή που παίρνει φυσικό αέριο με έναν αποσυμπιεστή, ο οποίος τηρεί αυστηρά στάνταρ ασφαλείας» τόνισε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος και υπογράμμισε ότι, σταδιακά, πολλές άλλες περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, και προοπτικά όλοι και περισσότεροι καταναλωτές, επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα αποκτούν πρόσβαση στο φυσικό αέριο.

«Χρειάστηκε να δημιουργηθεί ειδική νομοθεσία, για την περιβαλλοντική νομοθεσία, γιατί και αυτό έχει κανόνες και νόρμες, που δημιουργήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος» είπε, αναφερόμενος στην υλοποίηση του πρώτου σταθμού CNG στο Λαγκαδά, ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε:

«Το τρίτο και πιο σημαντικό είναι η απόφαση της ΡΑΕ. Και ο υπουργός, ο Γιώργος Σταθάκης και εγώ προσωπικά, ζητήσαμε να μην υπάρχει ανισοτιμία για τους πολίτες του Λαγκαδά ή άλλων πόλεων που θα έχουν συμπιεσμένο φυσικό αέριο. Δε θέλουμε και δε θέλαμε ποτέ να επιβαρυνθεί ο πολίτης και ο επαγγελματίας του Λαγκαδά με κόστος μεταφοράς και κόστος εγκατάστασης επιπλέον. ‘Αρα, ζητήσαμε και πετύχαμε να υπάρχει η ίδια τιμή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με την επαρχία και την περιφέρεια. Και αυτό είναι μια πολιτική επιλογή».

Σε άλλο σημείο ανέφερε τα οφέλη που θα έχει ο δημότης του Λαγκαδά, ο οικιακός καταναλωτής, αλλά και ο πρωτογενής τομέας, η βιοτεχνία, τα θερμοκήπια και οι επαγγελματίες εστίασης και της αγοράς του Λαγκαδά, καθώς σύντομα θα διευρυνθεί η ζήτηση για τη χρήση του φυσικού αερίου από τον σταθμό CNG.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι με απόφαση της εταιρίας διανομής, η σύνδεση με το τοπικό δίκτυο του Λαγκαδά γίνεται με μηδενικό τέλος, παρά το κόστος. «Αυτό είναι ένα πραγματικό success story» είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ο κ. Φάμελλος επεσήμανε ακόμη ότι «το φυσικό αέριο έχει το μικρότερο αποτύπωμα σε διοξείδιο του άνθρακα από όλα τα ορυκτά καύσιμα», ενώ «αποτελεί το ενεργειακό μέσο που θα χρησιμοποιήσει η χώρα μας για την μετάβαση στην εποχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» και πρόσθεσε:

«Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι την επόμενη δεκαετία, που θα προσεγγίσουμε το 50% ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, θα γίνονται σταθερές επενδύσεις και ο εξοπλισμός θα μπαίνει στο φυσικό αέριο, άρα θα υπάρχει δίκτυο, παροχή φθηνή και ρυθμιστικός έλεγχος».

Δηλώσεις περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα, δημάρχου Λαγκαδά Γ. Καραγιάννη, αντιπεριφερειάρχη Κ. Γιουτίκα

“Είναι πραγματικά μια σπουδαία μέρα, το φυσικό αέριο έρχεται κι εδώ» είπε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, τονίζοντας ότι μια μορφή ενέργειας φιλική στο περιβάλλον, φθηνή για πολίτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που θα μειώσει σημαντικά τα κόστη και άρα θα βοηθήσει την τοπική οικονομία» και πρόσθεσε:

«Εμείς, ως ΠΚΜ, αντιλαμβανόμενοι το πόσο σημαντικό είναι το φυσικό αέριο να φτάσει σε όλη τη Μακεδονία, έχουμε ήδη δεσμεύσει δέκα εκατομμύρια ευρώ για να φτάσει το φυσικό αέριο σε όλες τις μεγάλες πόλεις του νομού Θεσσαλονίκης και επιπλέον δεκαπέντε εκατομμύρια ευρώ για να φτάσει το φυσικό αέριο στις μεγαλύτερες πόλεις όλης Μακεδονίας».

«Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα, μια ιστορική μέρα, για την πόλη του Λαγκαδά» είπε στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης. Υπογράμμισε, ότι «δεν ήταν καθόλου αυτονόητο» αυτό το οποίο έγινε πραγματικότητα σήμερα στο Λαγκαδά και ότι οφείλεται στη διαρκή, συντονισμένη και αποτελεσματική στη συνεργασία της αυτοδιοίκησης με όλους τους φορείς, το υπουργείο, την περιφέρεια, της ΡΑΕ, τους εκπροσώπους των εταιριών.

«Όλοι αυτοί πίστεψαν σε ένα πρόγραμμα πρωτοπόρο και καινοτόμο για την Ελλάδα. Είναι πολύ σημαντικό ότι θα έχουμε την ίδια τιμή με το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, άρα δεν επιβαρύνεται ο δημότης με περισσότερο κόστος» είπε ο κ. Καραγιάννης και συνέχισε: «Η νέα τεχνολογία, στην ουσία, εξοικονομεί χρήματα από δημόσιες δαπάνες για την κατασκευή δικτύου και τα χρήματα αυτά επενδύονται σε περιοχές εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος, με πρωτοπόρο την πόλη του Λαγκαδά, με αποτέλεσμα τεράστια εξοικονόμηση δημόσιου χρήματος, αλλά και σημαντικά οφέλη για τους καταναλωτές».

Ο δήμαρχος επεσήμανε, ακόμη, ότι «έχουν ήδη κάνει αιτήσεις πάνω από χίλιοι ενδιαφερόμενοι καταναλωτές» και ότι στόχος είναι να καλυφθούν σταδιακά, στο Λαγκαδά, όλοι όσοι το επιθυμούν.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Κώστας Γιουτίκας δήλωσε ότι η αρχή γίνεται σήμερα στο Λαγκαδά, αλλά σταδιακά θα πάρουν σειρά και άλλες απομακρυσμένες περιοχές της Κ. Μακεδονίας και πρόσθεσε : «Για πρώτη φορά λειτουργεί στην Ελλάδα αυτή η τεχνολογία, ώστε να μην υπάρχει ανάγκη σύνδεσης με απομακρυσμένο δίκτυο. Γίνεται τοπικό δίκτυο, γίνεται αποσυμπίεση και έτσι φτάνει το αέριο στον καταναλωτή, που ωφελείται εκτός των άλλων και από οικονομικής πλευράς».

Δηλώσεις εκπροσώπων ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ΕΝΙ, ΔΕΠΑ, ΡΑΕ

«Σήμερα αλλάζει σελίδα η ενεργειακή αγορά. Αλλάζει σελίδα η χώρα μας όσον αφορά την ενέργεια» τόνισε ο γενικός διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, Λεωνίδας Μπακούρας και συνέχισε : «Είναι ο πρώτος σταθμός αποσυμπίεσης, η τεχνογνωσία που έχει η ΕΔΑ ΘΕΣΣ πρωτοπορεί. Σήμερα δίνουμε αέριο στο Λαγκαδά. Θα δώσουμε αέριο σε όλες τις περιοχές που έχουμε υποσχεθεί. Ότι υποσχόμαστε, το κάνουμε πραγματικότητα».

«Εδώ (στον Λαγκαδά) δεν κάνουμε δεκαεπτά χιλιόμετρα χαλύβδινο δίκτυο, που θα κόστιζε πεντέμισι εκατομμύρια. Κάνουμε ένα σταθμό με τριακόσιες χιλιάδες και δεν επιβαρύνουμε τον καταναλωτή. Για αυτό οι τιμές διανομής Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας είναι οι πιο χαμηλές στην Ελλάδα, μέσα στο πλαίσιο των τιμών που έχει θεσπίσει η ΡΑΕ» είπε ο γενικός διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ.

Ο κ. Μπακούρας πρόσθεσε ότι το χρονοδιάγραμμα της εταιρίας προβλέπει ότι το φυσικό αέριο με τον ίδιο τρόπο θα φτάσει στα Κουφάλια στα τέλη Οκτωβρίου και στη Χαλάστρα στα μέσα Νοεμβρίου. Για τη Θεσσαλία, είπε, ότι την άλλη εβδομάδα παίρνει αέριο ο Τύρναβος, ενώ η Καλαμπάκα και η Ελασσόνα μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι εκτός του CNG προχωρά και το δίκτυο των αγωγών και ότι μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου θα έχουν τροφοδοτηθεί με αέριο το Ν. Ρύσιο, η Επανομή και η Μηχανιώνα.

Στη «συνέπεια» με την οποία ανταποκρίνεται η εταιρία στις απαιτήσεις των καταναλωτών, αλλά και στην βαρύτητα που δίνει στα ζητήματα της ασφάλειας των εγκαταστάσεων και της διανομής αερίου εστίασε στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, Βενέτης Μπούρας. «Η λέξη πρότυπο που ακούστηκε δεν είναι υπερβολή και δεν οφείλεται σε μας, μας την έχουν αποδώσει τρίτοι» είπε ο κ. Μπούρας και συνέχισε : «Η εταιρία επενδύει συνεχώς σε υποδομές και στον πιο προηγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό για αυτούς τους σκοπούς».

«Αυτό είναι ένα αποτέλεσμα δώδεκα χρόνων συνεργασίας, που είμαστε μέτοχοι στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ, αλλά και επενδύσεων σε συνεργασία και με τη ΔΕΠΑ» είπε ο CEO της ΕΝΙ Gas a Luce, Αλμπέρτο Κερίνι και πρόσθεσε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, που οι άνθρωποι αυτής της πόλης μπορούν να απολαύσουν το φυσικό αέριο και μάλιστα με θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο και με προσιτό οικονομικό τίμημα».

«Η ΔΕΠΑ είναι η εταιρία που έφερε το αέριο στην Ελλάδα, τριάντα χρόνια, τρία δισεκατομμύρια επενδύσεις και πάμε ένα βήμα πιο μπροστά» είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Δημήτρης Τζώρτζης. Ανέφερε ότι οι κατευθύνσεις του υπουργείου ήταν να αεριοδοτηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές και ότι σε αυτή την επιταγή επικεντρώνεται η προσπάθεια. Τόνισε ότι η ΕΔΑ ΘΕΣΣ είναι ένας αξιόπιστος συνεργάτης, που «υλοποιεί με επιτυχία αυτό το όραμα» και απευθυνόμενος στους κατοίκους του Λαγκαδά, πρόσθεσε: «Είστε πρωτοπόροι, η πρώτη πόλη που παίρνει αέριο με αυτό τον τρόπο, είναι φθηνότερη καθαρότερη μορφή ενέργειας. Βαδίζουμε σε νέα εποχή, αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες και προωθούμε την πλήρη ψηφιοποίηση του δικτύου. Εμείς, ως ΔΕΠΑ, θα ακολουθήσουμε στο δρόμο των επενδύσεων, μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα».

«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή, ορόσημο για το ενεργειακό μέλλον της περιοχής και ένα ορόσημο, μια αφετηρία εξελίξεων για πλήθος άλλων περιοχών που είναι απομακρυσμένες» είπε η εκπρόσωπος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Νεκταρία Καρακατσάνη και πρόσθεσε: «Η γεωγραφική απόσταση δεν πρέπει να αποτελεί παράγοντα ενεργειακής απομόνωσης, δε μπορεί να είναι κριτήριο ενεργειακού αποκλεισμού. Η ΡΑΕ έχει διαμορφώσει ένα ισορροπημένο πλαίσιο, επιδιώκει να θεσπίσει κίνητρα για τους διαχειριστές, ώστε να λειτουργούν αποτελεσματικά και να αναπτύσσουν τα δίκτυα και να προκύπτουν ισορροπημένα κόστη για τους καταναλωτές».Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ