Την ενοχή του άλλοτε επικεφαλής της «Αλληλεγγύης» Δημήτρη Φουρλεμάδη για υπεξαίρεση χρημάτων πρότεινε η εισαγγελέας

Της Άννας Κανδύλη

Την ενοχή του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Αλληλεγγύη», Δημήτρη Φουρλεμάδη, για απιστία και υπεξαίρεση εκατομμυρίων ευρώ δημοσίου χρήματος που προοριζόταν για φιλανθρωπικές αποστολές σε τρίτες χώρες, πρότεινε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, Ιωάννα Τσάλη.

Όπως είπε στην αγόρευσή της, οι επιχορηγήσεις-άνω των 5 εκ. ευρώ- του Υπουργείου Εξωτερικών προς την ΜΚΟ για διάφορες φιλανθρωπίες «δόθηκαν για άσχετες ανάγκες, για μη σύννομες πληρωμές που καμία σχέση είχαν ακόμα και με άλλα ανθρωπιστικά προγράμματα, αν και ο Δ. Φουρλεμάδης είχε σαφή εντολή να χρησιμοποιήσει τα συγκεκριμένα κονδύλια μόνο για τους σκοπούς συγκεκριμένων προγραμμάτων”.

Σημείωσε δε ότι ο κατηγορούμενος παραπλάνησε το Υπουργείο Εξωτερικών και κατάφερε να πάρει νέα επιχορήγηση για να εξοφλήσει δάνειο που είχε λάβει από εφοπλιστή για να καλύψει την «μαύρη τρύπα» που είχε δημιουργηθεί.

Η κ. Τσάλη ζήτησε επίσης την ενοχή της διευθύντριας εσωτερικού ελέγχου της ΜΚΟ για το αδίκημα της απλής συνέργειας στα αδικήματα της υπεξαίρεσης και της απιστίας που αντιμετωπίζει ο κ. Φουρλεμάδης, ενώ για τους δύο κατηγορούμενους οικονομικούς επιθεωρητές της Εκκλησίας πρότεινε την μετατροπή του κακουργήματος της ψευδούς βεβαιώσεως σε πλημμέλημα και την απαλλαγή τους, λόγω παραγραφής.

Οι 4 κατηγορούμενοι απολογούμενοι ενώπιον του δικαστηρίου αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Ειδικότερα, ο Δημήτρης Φουρλεμάδης υποστήριξε ότι δεν υπεξαίρεσε χρήματα και πως “Ήταν συνήθης πρακτική να μπαίνουν τα χρήματα σε ένα λογαριασμό κι από εκεί να καλύπτονται οι διάφορες υποχρεώσεις. Εγώ ήμουν υπάλληλος. Ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έφερνε τα προγράμματα απευθείας από το ΥΠΕΞ. Όταν αρρώστησε ήταν πολιτική βούληση να μην ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με τα κοτόπουλα”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ