Οδοντίατροι Θεσσαλονίκης: Μην πηγαίνετε στα Σκόπια – Υπάρχει κίνδυνος

Η έλλειψη οδοντιατρικής περίθαλψης στην Ελλάδα οδηγεί τους Έλληνες ασθενείς σε οδοντιάτρους της ΠΓΔΜ, όπου, όπως καταγγέλλει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΟΣΘ), υπάρχει ένα καλά οργανωμένο δίκτυο το οποίο με διάφορους τρόπους τους προσελκύει παρέχοντας εκτός από φτηνές οδοντιατρικές εργασίες, δωρεάν μεταφορά, ψυχαγωγία, υπηρεσίες spa και μασάζ. Ωστόσο, όλα αυτά εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία, αλλά και για το πορτοφόλι των ασθενών, καθώς δεν υπάρχει συνέχεια της οδοντιατρικής φροντίδας μετά τις εργασίες που γίνονται, ενώ το “φτηνό” τελικά αποδεικνύεται “ακριβό”, καθώς οι οδοντίατροι της γειτονικής χώρας κάνουν περισσότερες εργασίες από όσες χρειάζονται, πχ τρία σφραγίσματα αντί για ένα, περισσότερα εμφυτεύματα απ΄ όσα χρειάζεται για να στηριχθεί μια γέφυρα.

Πολλά συστηματικά νοσήματα έχουν εκδηλώσεις στο στόμα και o οδοντίατρος οφείλει να ενημερώσει στον ασθενή, επισήμανε o πρόεδρος του ΟΣΘ, Θανάσης Δεβλιώτης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας. Οι οδοντίατροι της γειτονικής χώρας στους οποίους απευθύνονται οι Έλληνες ασθενείς, σύμφωνα με τον κ. Δεβλιώτη, δεν τους ενημερώνουν για τις στοματικές εκδηλώσεις παθήσεων και προχωρούν σε οδοντιατρικές εργασίες θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους. Μάλιστα, ο ΟΣΘ από το 2014 μέχρι σήμερα έχει καταγράψει τεκμηριωμένα τρία περιστατικά ασθενών που δεν γνώριζαν ότι είχαν στοματικό καρκίνο, έκαναν εξαγωγή δοντιών στην ΠΓΔΜ χωρίς οι εκεί οδοντίατροι να τους ενημερώσουν για την πάθησή τους και στη συνέχεια οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου λόγω αιμορραγίας. Επίσης, έχει καταγραφεί και η περίπτωση ενός κοριτσιού από την Κοζάνη που πήγε για ορθοδοντικές εργασίες σε παραμεθόρια πόλη της ΠΓΔΜ και μετά από εξαγωγή κυνόδοντα λόγω αιμορραγίας διακομίστηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης όπου υποβλήθηκε σε μετάγγιση αίματος.

Διαχρονική η απουσία της οδοντιατρικής περίθαλψης

“Η εσκεμμένη απουσία του ελληνικού κράτους που δεν εκπληρώνει στις συνταγματικές του υποχρεώσεις, η ανύπαρκτη πολιτική υγείας και η διαχρονική απουσία της οδοντιατρικής περίθαλψης από τους προϋπολογισμούς του ελληνικού κράτους, είναι οι αιτίες του προβλήματος που τείνει να γιγαντωθεί με ολέθριες συνέπειες για τους συμπολίτες μας. Η διαρροή των ασθενών μας στις γειτονικές Βαλκανικές χώρες και κυρίως στα Σκόπια, λόγω των χαμηλών τιμών που υπάρχουν εκεί, είναι το επακόλουθο της εξαθλίωσης και της απελπισίας των Ελλήνων πολιτών. Τα παραδείγματα ασθενών που διακινδυνεύουν τη ζωή τους προκειμένου να μπορέσουν να εξοικονομήσουν ένα μικρό ποσό διαρκώς πληθαίνουν. Παρά τη διαρροή συναλλάγματος και την απροσδιόριστου ποιότητας περίθαλψη, το ελληνικό κράτος συνεχίζει να περιφρονεί τους πολίτες του, αδιαφορεί για την επαγγελματική εξόντωση των οδοντιάτρων και δεν προβαίνει σε καμία διορθωτική κίνηση”, πρόσθεσε ο κ. Δεβλιώτης.

Στοματικές Παθήσεις: 10 βασικά δεδομένα

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, τα οποία παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου :

1. Οι στοματικές παθήσεις πλήττουν 3,9 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε παγκόσμια κλίμακα, με την παραμελημένη και μη θεραπευμένη οδοντική τερηδόνα να πλήττει περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού (44%) καθιστώντας την ως εκ τούτου, την πιο διαδεδομένη πάθηση από ένα σύνολο 291 παθήσεων που περιλαμβάνονται στη μελέτη “Global burden of Disease Study”.

2. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ποσοστό μεταξύ 60 – 90% των παιδιών σχολικής ηλικίας και σχεδόν 100% των ενηλίκων υποφέρουν από οδοντική τερηδόνα, η οποία συχνά καταλήγει σε πόνο και δυσφορία .

3. Γενικευμένη περιοδοντίτιδα, που μπορεί να καταλήξει σε απώλεια δοντιών, εντοπίζεται σε ποσοστό 15-20% των ενηλίκων μέσης ηλικίας (35-44 ετών).

4. Η γενικευμένη περιοδοντίτιδα και η μη θεραπευμένη οδοντική τερηδόνα στα νεογιλά δόντια συγκαταλέγονται μεταξύ των 10 πρώτων περισσότερο διαδεδομένων παθήσεων. Σε συνδυασμό οι παθήσεις αυτές πλήττουν το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού.

5. Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 30% των ανθρώπων, ηλικίας 65 – 74 ετών, δεν έχουν τα δικά τους δόντια, ένα βάρος που αναμένεται να αυξηθεί λαμβάνοντας υπ’ όψη τους γηράσκοντες πληθυσμούς.

6. Οι παθήσεις του στόματος είναι οι τέταρτες κατά σειρά πιο δαπανηρές παθήσεις στη θεραπεία τους. Μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 110 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ δαπανώνται ετησίως για τη στοματική υγειονομική περίθαλψη. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ετήσιες δαπάνες για τη στοματική υγειονομική περίθαλψη εκτιμήθηκαν σε 79 δισεκατομμύρια ευρώ, για τη χρονική περίοδο 2008-2012, ποσό που υπερβαίνει εκείνο που επενδύεται στην περίθαλψη του καρκίνου, ή των αναπνευστικών παθήσεων

7. Οι παράγοντες κινδύνου για τις στοματικές παθήσεις περιλαμβάνουν την ανθυγιεινή διατροφή – ιδιαιτέρως την πλούσια σε ζάχαρη διατροφή – τη χρήση προϊόντων καπνού, τη βλαβερή κατανάλωση αλκοόλ και την κακή στοματική υγιεινή.

8. Οι στοματικές παθήσεις συνδέονται με σοβαρό πόνο και άγχος, όπως άλλωστε και με παραμόρφωση, οξείες και χρόνιες λοιμώξεις, διαταραχές στη διατροφή και τον ύπνο και μπορούν να καταλήξουν σε χειρότερη ποιότητα ζωής. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται, λόγω της έλλειψης ελέγχου του πόνου και λόγω του ότι η θεραπευτική αντιμετώπιση δεν είναι άμεσα διαθέσιμη.

9. Οι στοματικές παθήσεις μπορούν να έχουν αντίκτυπο σε κάθε έκφανση της ζωής – από τις διαπροσωπικές σχέσεις και την αυτοπεποίθησή μας μέχρι το σχολείο, την εργασία, τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας μας με τους άλλους ανθρώπους. Μπορούν, επίσης, να οδηγήσουν σε κοινωνική απομόνωση και μείωση των εισοδημάτων.

10.Η στοματική υγεία είναι θεμελιώδης για τη διατήρηση της γενικής υγείας και της ευεξίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ