Κομματάς: Δεν συγκροτήθηκε επιτροπή για ληξιπρόθεσμα της Novartis με συμμετοχή Παπασταύρου

Την απάντηση πως δεν θυμάται συμμετοχή του τέως πρωθυπουργικού συμβούλου Σταύρου Παπασταύρου στην επιτροπή για την απόδοση ληξιπροθέσμων οφειλών νοσοκομείων και ΕΟΠΥΥ σε δικαιούχους (σ.σ. άρα και στη Novartis), πως ουσιαστικά “δεν νομίζει να τον γνωρίζει καν καθώς τύποις αυτός τοποθετήθηκε μιας και υπήρχε μνημονιακή υποχρέωση” και πως “η συγκεκριμένη επιτροπή ουδέποτε συγκροτήθηκε σε Σώμα διότι η πρόοδος των πληρωμών των συγκεκριμένων οφειλών εξελισσόταν ομαλά στα χρόνια της διακυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ με τις αρμοδιότητες να έχουν δοθεί σε κάθε υπουργείο” δίνει στο protothema.gr ο ορισθείς το 2013 πρόεδρος της Επιτροπής και νυν γενικός διευθυντής οικονομικών του υπουργείου Υγείας κ. Θεόδωρος Κομματάς.

Απαντώντας σε δημοσιεύματα που αναφέρουν τον κ. Παπασταύρου ως “με δόλο τοποθετημένο” από τον τέως πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην συγκεκριμένη επιτροπή και συνδέοντας αυτήν την τοποθέτηση με την προσπάθεια άμεσης εξόφλησης της Novartis, ο κ. Κομματάς αναφέρει πως το συγκεκριμένο όργανο δεν είχε τελικά ποτέ αντικείμενο και πως η τελική ροή των πληρωμών γινόταν με την ευθύνη του κάθε υπουργείου ξεχωριστά και των υπηρεσιακών παραγόντων από τα συναρμόδια υπουργεία.

“Ουσιαστικά οι υπηρεσίες έκαναν τη δουλειά γι’ αυτό και δεν χρειάστηκε παρέμβαση” αναφέρει ο υπηρεσιακός παράγοντας με τη γνώση της λειτουργίας των μηχανισμών πληρωμών.

“Σκοπός της Επιτροπής αυτής ήταν να συγκεντρώνει τα ποσά των οφειλών από τα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ. Υπήρχε συμμετοχή πολλών προσώπων από τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών, ΕΟΠΥΥ κι όλοι πάσχιζαν να πληρωθούν τα χρήματα των οφειλών ώστε να εξυπηρετούνται τα νοσοκομεία. Όμως το όργανο αυτό δεν συγκροτήθηκε σε Σώμα καθώς τα υπουργεία έκαναν τη δουλειά τους με επάρκεια” υποστηρίζει.

Ο κ. Κομματάς επίσης τονίζει ότι η συγκρότηση αυτής της Επιτροπής – αν και δεν κατέστη ενεργή – ήταν μνημονιακός όρος κι όχι επιλογή της πολιτικής ηγεσίας.

“Αποστολή αυτής της επιτροπής ήταν να συγκεντρώσει από όλα τα νοσοκομεία τα ποσά των οφειλών – κάτι το οποίο τελικά έγινε από την Γενική Διεύθυνση Οικονομικών του υπουργείου Υγείας κι ούτε καν από την Επιτροπή – και μετά να δοθούν με δόσεις στους δικαιούχους. Στην Επιτροπή ληξιπροθέσμων συμμετείχε ο ΕΟΠΥΥ, το υπουργείο, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, υπηρεσιακοί παράγοντες και συγκεντρώναμε τις υποχρεώσεις που έπρεπε να πληρωθούν” συμπληρώνει.

Πηγή: protothema.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ