Τα πάντα στο… σφυρί

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών, περίπου 25.000 εξοχικά αναζητούν αγοραστή. Το κύμα έχει παρασύρει όσους διαθέτουν πολυτελείς βίλες: γνωστοί ηθοποιοί, τραγουδιστές, επιχειρηματίες, ακριβοθώρητοι πλούσιοι που συνήθως δεν φιγουράρουν στα μέσα ενημέρωσης. Άνθρωποι του χρηματιστηρίου, οι οποίοι στη χρυσή εποχή του επένδυσαν σε ακίνητα και τώρα έχουν ξεπέσει.Ιδιοκτήτες εταιριών στα όρια της χρεοκοπίας πουλάνε όσο – όσο τα ακίνητα τους για να αποπληρώσουν δάνεια. Ιδιοκτήτες χλιδάτων σπιτιών με τεράστιο πλέον κόστος συντήρησης, τα οποία εν μέσω κρίσης εγκαταλείπονται. Υπάρχει και μια μικρή μερίδα ξένων οι οποίοι αγόρασαν την προηγούμενη δεκαετία σπίτια ή οικόπεδα και έφτιαξαν πολυτελέστατα σπίτια, και τώρα θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα.

Κηφισιά, Ψυχικό, ΒάρκιζαΔεν είναι λίγοι αυτοί που δεν κρύβουν ότι το όνειρό μιας ζωής, δηλαδή η κατοχή ενός σπιτιού σε ακριβές γειτονιές όπως η Φιλοθέη, το Ψυχικό, η Κηφισιά, η Εκάλη, η Βουλιαγμένη, το Καβούρι, η Βάρκιζα, έχει γίνει εφιάλτης λόγω των φόρων που χρειάζεται να πληρώσουν ακόμη και για να διατηρήσουν τα παλιά αρχοντικά τους, τα οποία κληρονόμησαν από τους γονείς τους! Όμως στο σφυρί έχουν βγει και ακίνητα, βίλες ή οικόπεδα ακόμα και ιδιωτικά νησιά και στην υπόλοιπη Ελλάδα: Μύκονο, Σαντορίνη, Χαλκιδική, Ρόδο, Αράχοβα, Πήλιο…Η οικονομική κατάσταση δεν έχει προβληματίσει μόνο τους μη έχοντες, αλλά και αρκετούς πλούσιους με πανάκριβα σπίτια και μαγευτικές βίλες που αποφάσισαν να πουλήσουν μέρος της περιουσίας τους προκειμένου να σώσουν την επένδυσή τους.

Δεν πωλούνται εύκολα, παρότι έπεσαν οι τιμέςΗ οικονομική κρίση και οι προβλέψεις για χειρότερες ημέρες επισπεύδουν τις όποιες κινήσεις των ιδιοκτητών. Σύμφωνα με κτηματομεσιτικούς κύκλους, μέσα στο 2010 αυξήθηκε εντυπωσιακά ο αριθμός των σπιτιών που βγήκαν προς πώληση σε περιοχές των βορείων και νοτίων προαστίων της Αθήνας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπάρχουν 3.000 – 3.500 απούλητα εξοχικά στην Πάρο.Στην κοσμοπολίτικη Μύκονο τα πράγματα είναι καλύτερα, αφού πωλητήριο έχουν βάλει 800 – 1.500 εξοχικά, ενώ και στη Σαντορίνη φτάνουν τα 1.500. στην Κέρκυρα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, καθώς στα χέρια των εργολάβων βρίσκονται 3.000 – 4.000 εξοχικές κατοικίες.Μαζί σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κω τα απούλητα σπίτια ξεπερνούν τα 2.000. στη Χαλκιδική οι αμιγώς παραθεριστικές κατοικίες που πωλούνται μπορεί να είναι γύρω στις 5.000. στην Κρήτη, η οποία υπέστη μεγάλη καθίζηση την τελευταία πενταετία εξαιτίας της φυγής πολλών Βρετανών και Γερμανών, τα νεόδμητα απούλητα εξοχικά υπολογίζονται σε 4.000 – 5.000. Πηγή: espresso

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ