Έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Νίκου στην Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη Αμαρουσίου «ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ»

Ο Γιάννης Νίκου, που έχει χαρακτηρισθεί από ξένους τεχνοκριτικούς «εκπρόσωπος του Μαγικού Ρεαλισμού στην Ελλάδα», γνωστός ζωγράφος παρουσιάζει από αύριο στην Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Αμαρουσίου μια έκθεση με έργα από αντιπροσωπευτικές θεματικές του ενότητες με τίτλο «Κόσμοι Τέχνης Παράλληλοι».

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αμαρουσίου και τα εγκαίνιά της θα τελεσθούν από τον Δήμαρχο Αμαρουσίου και Πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος κ. Γιώργο Πατούλη, αύριο Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει ως τις 23 Δεκεμβρίου.

Χορηγός Επικοινωνίας: RealNews

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα από ορισμένες θεματικές ενότητες, που διακρίνονται για τον συμβολικό, αλλά και επικό τους χαρακτήρα.

Η ευρεία θεματολογία του ζωγράφου, που αποτελεί και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της εικαστικής του ταυτότητας σύμφωνα με τους ιστορικούς Τέχνης, χωρίζεται σε ενότητες (Κύκλους) όπως : ο «Ρομαντικός Κύκλος» ,ο «Μεσαιωνικός Κύκλος», «Ο κόσμος των Αγγέλων», ο «Βιβλικός Κύκλος, ο «Μοντέρνος Κύκλος», «Absract», ο «Αλληγορικός Κύκλος», ο «Ιστορικός Κύκλος», ο «Μυθολογικός Κύκλος» ,καθώς και τα « Εργα με μολύβι» .Οι θεματικοί αυτοί Κύκλοι, δεν αποτελούν διαφορετικές περιόδους δημιουργίας του καλλιτέχνη, αλλά πραγματοποιούνται παράλληλα, εξ ου και ο τίτλος της έκθεσης .

Εξέχοντα ρόλο στην ζωγραφική του καλλιτέχνη έχει το σχέδιο, έτσι ώστε έργα αποκλειστικά φτιαγμένα με μολύβι να έχουν την σημαντική μιάς ελαιογραφίας.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στον «Ιστορικό Κύκλο» του Γιάννη Νίκου, με πυκνής γραφής και επικών διαστάσεων ελαιογραφίες, που αναπαριστούν μεγάλες στιγμές της Ελληνικής και Παγκόσμιας ιστορίας.

Χρησιμοποιώντας την δύναμη των συμβόλων στους πίνακες του, άλλοτε αποκαλύπτει τους κρυφούς κώδικες της αλληγορίας και του μεταφυσικού κι άλλες φορές μεταφέρει τον θεατή στον χώρο του έπους και του ηρωισμού.

Ο Γιάννης Νίκου είναι μια πολύπλευρη δημιουργική προσωπικότητα και το έργο του βασίζεται και αντικατοπτρίζει σπουδές ευρέως καλλιτεχνικού φάσματος, στη ζωγραφική (Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας), τη σκηνοθεσία και την ηθοποιία (Σχολή Θεάτρου και Κινηματογράφου Αθηνών), την κλασσική μουσική (κλασσική κιθάρα), το ψηφιδωτό, καθώς και τη φωτογραφία.

Έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπου ζούσε επί σειρά ετών (Γερμανία και Ιταλία) και επανειλημμένα έχει βραβευτεί και διακριθεί. Έργα του κοσμούν μουσεία και ιδιωτικές συλλογές και με το έργο του έχουν ασχοληθεί ιστορικοί Τέχνης και κριτικοί και γίνονται αναλύσεις και αναφορές σε λεξικά και βιβλία Τέχνης.

Σημειωτέον ότι η έκθεση αυτή αποτελεί την πρώτη εκδήλωση του νεοσυσταθέντος «Κέντρου Ζωγραφικής Γιάννη Νίκου» και για την περίσταση, θα γίνει και η παρουσίαση του πρώτου γλυπτού στην καριέρα του ζωγράφου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ