Τα καυτερά φαγητά βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης

Τα καυτερά φαγητά βοηθούν ώστε να μειωθεί η αρτηριακή πίεση, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού. Αυτό αναφέρει σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Hypertension της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας (ΑΗΑ).

«Στο παρελθόν μια πιλοτική μελέτη είχε δείξει ότι μικρές ποσότητες καψαϊκίνης, της χημικής ουσίας που προδίδει στις πιπεριές τσίλι την καυτερή γεύση τους, ενισχύει την αντίληψη της αλμυρής γεύσης του φαγητού» αναφέρει ο Zhiming Zhu, καθηγητής και διευθυντής του Τμήματος Υπέρτασης και Ενδοκρινολογίας στο Τρίτο Στρατιωτικό Ιατρικό Νοσοκομείο της Τσονγκτσίνγκ, στην Κίνα. «Θέλαμε λοιπόν να δοκιμάσουμε αν η επίδραση αυτή οδηγεί και σε μείωση της κατανάλωσης αλατιού».

Οι ερευνητές ζήτησαν από 606 ενήλικες να καταγράψουν αναλυτικά τις προτιμήσεις τους όσον αφορά τα αλμυρά και καυτερά φαγητά. Επίσης, οι ερευνητές κατέγραψαν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης των συμμετεχόντων.

Συγκριτικά με όσους δεν προτιμούσαν ιδιαίτερα τα καυτερά φαγητά, εκείνοι που τα απολάμβαναν συχνά:

– είχαν 8 mm Hg χαμηλότερη συστολική (μεγάλη) και 5 mm Hg χαμηλότερη διαστολική (μικρή) πίεση,

– κατανάλωναν συνολικά λιγότερο αλάτι.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης τεχνικές απεικόνισης ώστε να μελετήσουν δύο περιοχές του εγκεφάλου των συμμετεχόντων (νήσος και κογχομετωπιαίος φλοιός) που είναι γνωστό ότι ελέγχουν την αντίληψη της αλμυρής γεύσης. Οι απεικονίσεις έδειξαν ότι οι υπάρχει αλληλοεπικάλυψη στις περιοχές που ενεργοποιούνται από την αλμυρή γεύση και σε αυτές που ενεργοποιούνται από την καυτερή γεύση. Επομένως, αναφέρει η μελέτη, αυτή η επίδραση έχει σαν αποτέλεσμα την αυξημένη ευαισθησία στην αλμυρή γεύση και επομένως την ηπιότερη επιθυμία για φαγητά με αλάτι.

Άλλωστε, είναι γνωστό ότι προσθέτοντας μπαχαρικά μπορούμε να μαγειρεύουμε νόστιμα φαγητά χωρίς να χρειάζεται να προσθέτουμε πολύ αλάτι.

Πηγή πληροφοριών: onmed.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ