Νόστιμες συνταγές με… φύλλα φραγκοσυκιάς

Τα φραγκόσυκα βρίσκονται σε αφθονία στα περισσότερα νησιά, όπως επίσης στην Πελοπόννησο και την Κρήτη. Τόσο ο καρπός όσο και τα φύλλα τους χρησιμοποιούνται στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική και είναι πραγματική νοστιμιά! Είναι φρούτο πολύ πλούσιο σε κάλιο, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Κ και φυτικές ίνες ενώ λέγεται ότι μειώνει τον διαβήτη.

Δείτε τις συνταγές

Ψητά φραγκόσυκα

Πως ετοιμάζουμε τα φραγκόσυκα

– Κόβουμε τα φρέσκα φύλλα στο μέγεθος…. μιας μεγάλης παλάμης.Τ α αγκάθια να είναι μαλακά ακόμα.

– Με ένα κοφτερό μαχαίρι ξυρίζουμε τα αγκάθια και την φλούδα περιμετρικά.

– Πλένουμε τα φύλλα λίγο για να φύγει το gel, και τα σκουπίζουμε. Τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

– Τα βάζουμε σε ζεστή σχάρα και τα ψήνουμε 4-5 λεπτά από την κάθε πλευρά,, ώστε να φανούν τα σημάδια της σχάρας και είναι έτοιμα….

– Τα χαράζουμε και βάζουμε λαδόξυδο, αλάτι και ρίγανη..

*Μπορούμε να φτιάξουμε μια ωμή σάλτσα με:

– φρέσκα ντομάτα

– σκόρδο

– ελαιόλαδο

– ξύδι

– αλάτι

– ρίγανη

– 3-4 σταγόνες tabasco και

– τριμμένη φέτα

*Επίσης κόβονται κυβάκια και τα προσθέτουμε στην ομελέτα.

Σαλάτα

– Τα καθαρίζουμε όπως πριν.

– Τα κόβουμε σε κυβάκια και τα πλένουμε καλά σε κρύο νερό να φύγει λίγο το gel.

– Βράζουμε νερό με ένα κρεμμύδι και ένα σκόρδο (τα οποία πετάμε μετά).

-Προσθέτουμε στο νερό τα φύλλα και τα βράζουμε 8-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.

– Τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε, με κρύο νερό.

Είναι έτοιμα.

– Φτιάχνουμε σαλάτα με τα φύλλα βρασμένα, προσθέτοντας :

– μαύρα φασόλια,

– καλαμπόκι,

– ντομάτα,

– κάπαρη,

– ελιές,

– μαϊντανό,

– φρέσκο κρεμμύδι,

– τριμμένη φέτα,

– αλάτι,

– λαδόξυδο,

– 5-6 σταγόνες tabasco

…και ό,τι άλλο θέλετε.

*Πριν να σερβίρουμε κόβουμε βραστά αυγά με μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι πάνω.

*Τα βρασμένα φύλλα φυλάσσονται σε αεροστεγές μπολ για 2-3 ημέρες

στο ψυγείο μας.

Πηγή: www.mytaste.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ