Οι θεραπευτικές ιδιότητες του βερίκοκου

Τα βερίκοκα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, που συμβάλλει στην καλή υγεία των ματιών, και κυρίως των πρόδρομων αυτής ουσιών, των καροτενοειδών (β-καροτένιο, λυκοπένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη), στα οποία οφείλεται και το πορτοκαλί τους χρώμα.

Αποτελούν επίσης καλή πηγή βιταμίνης C και φλαβονοειδών (π.χ. κερκετίνη, κατεχίνη, επικατεχίνη), τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ παράλληλα προστατεύουν τα αγγεία, εμποδίζουν την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης.

Επιπλέον, περιέχουν βιταμίνη Β3 (νιασίνη), σίδηρο, χαλκό, κάλιο και φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος και την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Πώς μπορείτε να φάτε τα βερίκοκα;

-Τα βερίκοκα τρώγονται πολύ ευχάριστα σκέτα σαν δεκατιανό ή απογευματινό σνακ.

-Ιδιαίτερα νόστιμα είναι επίσης και τα αποξηραμένα βερίκοκα.

-Μπορεί να χρησιμοποιηθούν μαζί και με άλλα φρούτα για την παρασκευή κάποιου ανάμεικτου χυμού.

-Τα βερίκοκα κάνουν ωραία μαρμελάδα, κομπόστα και γλυκό του κουταλιού, ενώ δίνουν ιδιαίτερη γεύση και σε τάρτες.

-Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες, κάνοντάς τις ιδιαίτερα νόστιμες!

-Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα βερίκοκα και στη μαγειρική. Συνδυάζονται πολύ ωραία με κρέας (π.χ. με μοσχαράκι).

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ