«Μου λένε θα αυτοκτονήσουν»

Εκτός από το γεγονός ότι οι καθετήρες και γύψος αποτελούν είδος υπό εξαφάνιση στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείου Χίου, το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους νησιώτες είναι η καθημερινή «οδύσσεια» των νεφροπαθών. «Μας κόβουν τη ζωή», λέει στον «ΤτΚ» ο πρόεδρος της Ένωσης Νεφροπαθών Χίου, Νίκος Χαλκιάς. Τα φάρμακα που χρειάζονται κάθε μήνα οι νεφροπαθείς κοστίζουν 1.200 – 2.500 ευρώ.

«Με παίρνουν τηλέφωνο και μου λένε πως θα αυτοκτονήσουν. Τόσο τραγική είναι η κατάσταση. Αν το αίμα μας δεν καθαριστεί μέσα σε τρεις ημέρες, πλησιάζουμε στο θάνατο», αναφέρει και προσθέτει: «Ευτυχώς βρέθηκε ένας εφοπλιστικός οίκος και μας υποσχέθηκε βοήθεια. Διαφορετικά, δεν γνωρίζω πως θα εξασφαλίζαμε τα φάρμακά μας».

Οι ελλείψεις στα σκευάσματα ξεκίνησαν σταδιακά, αλλά τις τελευταίες δύο εβδομάδες η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο… Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από λίγες ημέρες ο Μ. Χαλκιάς χρειάστηκε φάρμακα φωσφόρου, αξίας 490 ευρώ, και από το Ταμείο τού ζήτησαν να αφήσει τον αριθμό ενός τραπεζικού λογαριασμού και «όταν έχουν» θα καταθέσουν τα χρήματα.

Έκκληση σε κάθε υπεύθυνο για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος με την έλλειψη φαρμάκων σε χρόνια και βαρέως πάσχοντες απηύθυναν από κοινού ο δήμαρχος Χίου και ο αντιπεριφεριάρχης του νομού. Σε επιστολή τους προς τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας, τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και το Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου, σημειώνουν ότι ειδικά για τους νεφροπαθείς, «η ανάγκη αντιμετώπισης του θέματος είναι πλέον κατεπείγουσα», αφού ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι για τη ζωή τους.

ΠΗΓΗ: ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚHΣ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ