• Μηνυτήρια αναφορά για τις ρατσιστικές επιθέσεις στον Ασπρόπυργο

  8:11 μμ, Δευτέρα 19 Ιουν 2017 8:11 μμ, Δευτέρα 19 Ιουν 2017

  της Άννας Κανδύλη

  Mηνυτήρια αναφορά με την οποία καταγγέλλεται η δράση ταγμάτων εφόδου, με επαναλαμβανόμενες και οργανωμένες ρατσιστικές επιθέσεις στην περιοχή Γκορυτσά Ασπροπύργου, κατατέθηκε σήμερα στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου.

  Τη μηνυτήρια αναφορά υπογράφουν η Πρόεδρος του σωματείου «Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Κλειώ Παπαπαντολέων, ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας, ο Πέτρος Κωνσταντίνου, Δημοτικός σύμβουλος Αθήνας και συντονιστής της Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α (ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ) η Ελένη Τάκου, πολιτική επιστήμονας και ο Χρήστος Ηλιάδης μέλος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων.

  Η αναφορά στρέφεται κατά αγνώστων δραστών για την τέλεση των παρακάτω αξιοποίνων πράξεων :

  - Πρόκληση βαριών σκοπούμενων και επικίνδυνων σωματικών βλαβών από κοινού και κατά συρροή, τετελεσμένων και σε απόπειρα με την επιβαρυντική περίσταση του άρθρου 81Α ΠΚ

  - Ληστεία

  - Διατάραξη κοινής ειρήνης

  - Πρόκληση διακεκριμένων φθορών

  - Απειλή

  - Οπλοφορία και οπλοχρησία

  Όπως μεταξύ άλλων αναφέρεται σε αυτή: «Τους τελευταίους οκτώ μήνες στον Ασπρόπυργο Αττικής και ειδικά στην περιοχή «Γκορυτσά» έχουν λάβει χώρα δεκάδες βίαιες επιθέσεις κατά μεταναστών εργατών γης που ζουν και εργάζονται στην περιοχή, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό πολλών θυμάτων. Σε πολλές περιπτώσεις οι δράστες εισέβαλαν και κατέστρεφαν τα σπίτια - καταλύματα των μεταναστών.

  Οι επιθέσεις έχουν κοινά και επαναλαμβανόμενα χαρακτηριστικά ως προς τον τρόπο τέλεσής τους: οι δράστες είναι ημεδαποί νέοι άνδρες, κάτοικοι της περιοχής, οπλισμένοι με σιδερογροθιές, ρόπαλα και ξύλα, και επιτίθενται σε μετανάστες εργάτες γης, κατά βάση υπηκόους Πακιστάν. Οι επιθέσεις, που γίνονται κυρίως νυχτερινές ώρες, είναι παντελώς απρόκλητες, και τα πλήγματα είναι κυρίως σε ευαίσθητα σημεία του σώματος των θυμάτων, κεφάλι, πρόσωπο, πλευρά. Τα πλήγματα αυτά λόγω της έντασής τους, των μέσων που χρησιμοποιήθηκαν (σιδερογροθιές και ρόπαλα) και του σημείου των πληγμάτων (κυρίως στο κεφάλι) θα μπορούσαν να αποβούν μοιραία για την ίδια την ζωή των θυμάτων και μόνο από τύχη δεν έχει προκληθεί θανατηφόρος τραυματισμός μέχρι σήμερα.

  Οι επιθέσεις έχουν σαφή και δηλωμένα από τους δράστες ρατσιστικά χαρακτηριστικά, καθώς οι επιθέσεις τους συνοδεύονται με ύβρεις για την καταγωγή των θυμάτων και απειλές με φράσεις όπως «φύγετε από την χώρα, θα σας χτυπάμε κάθε μέρα μέχρι να φύγετε» και άλλες παρόμοιες, που έχουν στόχο την κατατρομοκράτηση και τον εκφοβισμό τους. Συνεπώς, καθίσταται προφανές ότι οι δράστες ωθούνται στις πράξεις τους αποκλειστικά και μόνο από μίσος για την εθνική καταγωγή των θυμάτων και τη θρησκεία τους».

  Οι μηνυτές καταγγέλλουν την τοπική αστυνομία για αδράνεια καθώς όπως αναφέρουν, υπήρξαν περιπτώσεις όπου οι δράστες αναγνωρίστηκαν από τα θύματά τους, προσήχθησαν και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι. Αυτή η αδράνεια, υποστηρίζουν «αφενός δημιουργεί στους δράστες την αίσθηση μιας ιδιότυπης «ασυλίας» και αφετέρου έχει προκαλέσει τρόμο στους κατοίκους και παθόντες, καθώς η άρνηση της αστυνομίας να πράξει το καθήκον της, κατ’ ουσίαν ακυρώνει το δικαίωμά τους σε έννομη προστασία…»

  Μαζί με την αναφορά προσκομίστηκε φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, με το οποίο, όπως σημειώνεται, «καθίσταται ευχερής η ταυτοποίηση των δραστών των επιθέσεων, που προβαίνουν σε εγκληματικές πράξεις με αποκλειστικά ρατσιστικό κίνητρο σε βάρος μεταναστών εργατών γης στην Γκορυτσά. Οι ρατσιστικές επιθέσεις που εκτείνονται χρονικά σε ένα διάστημα οκτώ μηνών και εντοπίζονται χωροταξικά στην ίδια περιοχή είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής δράσης της ίδιας ομάδας δραστών".

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα