Εξουδετερώθηκε η βόμβα – Λήξη συναγερμού στο Κορδελιό – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Πραγματοποιήθηκε πριν από λίγη ώρα, από πυροτεχνουργούς του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς, η τελική εξουδετέρωση της βόμβας που είχε βρεθεί στο Κορδελιό.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, συνταγματάρχη Νικόλαο Φανιό, η επιχείρηση ολοκληρώθηκε στο Πεδίο Βολής Ασκού Προφήτη.

Νωρίτερα με επιτυχία και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ολοκληρώθηκε στο Κορδελιό η επιχείρηση για την αδρανοποίηση και μεταφορά της βόμβας και οι κάτοικοι της περιοχής από το μεσημέρι άρχισαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, “Τέλος καλό όλα καλά. Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιχείρηση απενεργοποίησης και απομάκρυνσης της βόμβας”.

Ο κ. Τζιτζικώστας έκανε λόγο για μια πρωτόγνωρη επιχείρηση για τα ελληνικά δεδομένα, τη μεγαλύτερη οργανωμένη εκκένωση περιοχής σε καιρό ειρήνης, όπως είπε, κατά την οποία απομακρύνθηκαν περίπου 70.000 κάτοικοι.

Με καθυστέρηση έγινε η διαδικασία μεταφοράς της βόμβας, από το πρατήριο καυσίμων στην περιοχή του Κορδελιού, προς το πεδίο βολής, στον Ασκό καθώς κατά τη διάρκεια απόσυρσης της βόμβας από την τρύπα έπεσε μεγάλος όγκος χώματος.

Η διαδικασία απομάκρυνσης 72.000 κατοίκων από τη ζώνη εκκένωσης που ορίστηκε σε ακτίνα 1.900 μέτρων από το σημείο όπου βρέθηκε η βόμβα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην περιοχή του Ευόσμου – Κορδελιού, ξεκίνησε στις 7 το πρωί.

Η αστυνομική επιχείρηση είχε ξεκινήσει μία ώρα νωρίτερα, στις 6 το πρωί.

Η περιοχή είχε αποκλειστεί από την αστυνομία με κορδέλα μήκους τριάντα χιλιομέτρων σε όλη την περίμετρο της ζώνης που εκκενώθηκε, ενώ τη διαδικασία περιφρούρησαν χίλιοι αστυνομικοί. Από το πρωί οι μετακινήσεις με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ γίνονταν δωρεάν, ενώ από τις 9:30 το πρωί και μέχρι το τέλος της επιχείρησης είχε διακοπεί η κυκλοφορία των τρένων.

Το ΕΚΑΒ πραγματοποίησε το Σάββατο μεταφορές ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού σε δομές όπου φιλοξενήθηκαν μέχρι να λήξει η επιχείρηση. Ειδική μέριμνα ελήφθη για τις επιχειρήσεις, ενώ κάθε δραστηριότητα και λειτουργία στην περιοχή ανεστάλη από τις 10 το πρωί και μετά.

Με λεωφορεία του ΟΑΣΘ, των ΕΛ.ΠΕ., αλλά και με αυτοκίνητα, οι κάτοικοι του Κορδελιού, ειδικά των περιοχών που βρίσκονται κοντά στο σημείο όπου βρέθηκε η βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, απομακρύνθηκαν από τις οικίες τους, είτε για να μεταφερθούν σε συγγενικά σπίτια, είτε για να φτάσουν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, είτε για να μετακινηθούν προς τους χώρους υποδοχής που έχει οργανώσει ο δήμος.

Πηγή: thestival.gr, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή ΦΩΤΟ: thestival.gr,voriamedia

Δείτε επίσης:

Απομακρύνονται από τα σπίτια τους οι κάτοικοι του Κορδελιού – ΦΩΤΟ

Το πλήρες σχέδιο για την απομάκρυνση της βόμβας στο Κορδελιό

Ξεκινάει η επιχείρηση απομάκρυνσης της βόμβας στο Κορδελιό – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ