Εισαγγελείς: Μόνο με συνταγματική αναθεώρηση η αύξηση ορίων συνταξιοδότησης

Της Άννας Κανδύλη

Μόνο στο πλαίσιο της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης μπορεί να τεθεί θέμα αύξησης των ορίων ηλικίας για τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς. Αυτό αποφάσισαν ομόφωνα οι εισαγγελείς του ανωτάτου δικαστηρίου σε Διοικητική Ολομέλεια, απορρίπτοντας την άποψη ότι τώρα με νομοθετική η άλλη ρύθμιση μπορεί να λυθεί το θέμα.

Συγκεκριμένα αποφάσισαν ότι:

«Η Ολομέλεια ομόφωνα εκφράζει την άποψη ότι τυχόν αύξηση των ορίων ηλικίας των Δικαστικών Λειτουργών μπορεί να γίνει στα πλαίσια αναθεώρησης διατάξεων του Συντάγματος κατ΄ άρθρο 110 αυτού, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνεται και το άρθρο 88 παρ. 5 του ισχύοντος Συντάγματος».

Συνολικά στη Διοικητική Ολομέλεια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου έλαβαν μέρος 12 ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί από τους 17 που υπηρετούν στην Εισαγγελία, με πέντε από αυτούς να απουσιάζουν δικαιολογημένα για λόγους υγείας η υπηρεσιακούς.

Εκτός της ομόφωνης απόφασής τους για τον παρόντα χρόνο, τοποθετήθηκαν και για την περίπτωση που η συνταγματική αναθεώρηση πραγματοποιηθεί στο μέλλον.

Επί αυτού,  έξι εισαγγελικοί λειτουργοί ψήφισαν ότι στο πλαίσιο ενδεχόμενης αναθεώρησης και όχι τώρα, πρέπει να αυξηθούν τα όρια ηλικίας των δικαστικών, ενώ οι υπόλοιποι έξι υποστήριξαν ότι το θέμα αυτό στην παρούσα φάση είναι άκαιρο και θα εκφέρουν γνώμη όταν θα τεθεί θέμα συνταγματικής αναθεώρησης.

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ωρα και η διοικητική ολομέλεια των δικαστών του Αρείου Πάγου που έχει συγκριθεί από την πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Βασιλική Θάνου, προκειμένου να γνωμοδοτήσει για το ίδιο θέμα.

Διαβάστε επίσης:

Τον Ιούνιο και όχι τον Σεπτέμβριο οι επαναληπτικές εξετάσεις στα ΓΕΛ

Καθιστική διαμαρτυρία των πυροσβεστών στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης – ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ