Ο ΕΟΠΥΥ τροποποιεί τα έντυπα γνωμάτευσης για το προσδόκιμο ζωής των ασθενών

Στην τροποποίηση των εντύπων γνωμάτευσης προχωρά ο ΕΟΠΥΥ, μετά τις καταγγελίες ότι τέθηκε ως προϋπόθεση έγκρισης φαρμάκου ασθενών ο υπολογισμός του προσδόκιμου επιβίωσης. 

Συγκεκριμένα, αναφορικά με τη διαδικασία έγκρισης χορήγησης ογκολογικού φαρμάκου, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του:

• “Στις ιατρικές συνταγές για τη χορήγηση αντικαρκινικών φαρμάκων ή άλλων φαρμάκων, δεν αναφέρεται το προσδόκιμο επιβίωσης.

• Για ορισμένα ογκολογικά φάρμακα απαιτείται προέγκριση από Ειδική Επιστημονική Επιτροπή. Για την επιτάχυνση της διαδικασίας έχουν σχεδιαστεί πρότυπα των γνωματεύσεων που συμπληρώνει ο θεράπων ιατρός.

•Από το σύνολο των φαρμάκων που προεγκρίνονται από τις Ειδικές Επιτροπές, στο συγκεκριμένο μόνο ραδιενεργό φάρμακο αναγράφεται μεταξύ άλλων το προσδόκιμο επιβίωσης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μελέτη έγκρισης του φαρμάκου – όπως αυτή περιγράφεται στη δημόσια αναφορά αξιολόγησής του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου  – περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κριτηρίων και τη φυσική κατάσταση του ασθενούς / προσδόκιμο επιβίωσης.

•Ο Οργανισμός ουδέποτε χρησιμοποίησε την παράμετρο «Προσδόκιμο Επιβίωσης» ως κριτήριο παροχής ενός αναγκαίου φαρμάκου. Αντίθετα η συγκεκριμένη πληροφορία χρησιμοποιέται στο πλαίσιο της συνεχούς αξιολόγησης των θεραπειών.

Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. διατηρώντας τις ασφαλιστικές δικλείδες για την ορθή χορήγηση του φαρμάκου  (όπως ορίζεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου και την ιατρική κοινότητα), προχωρά σε αναθεώρηση των εντύπων γνωμάτευσης.

Ο Οργανισμός λειτουργεί καθημερινά έχοντας ως αδιαπραγμάτευτο στόχο, την ΠΛΗΡΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ κάθε ΠΟΛΙΤΗ, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας μας”.

 

 

Διαβάστε επίσης:

Ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ: Θα αναπροσαρμόσουμε τη βεβαίωση που ζητάμε για τους καρκινοπαθείς – ΒΙΝΤΕΟ

Στη Βουλή το “προσδόκιμο επιβίωσης” που ζήτησε ο ΕΟΠΥΥ από καρκινοπαθή

Ο ΕΟΠΥΥ ζητά από καρκινοπαθείς βεβαιώσεις για το προσδόκιμο ζωής για να τους χορηγήσουν φάρμακα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ